Прочитај ми чланак

СРАМОТНО Вучић предао план српско-аустријске сарадње са мапом без Космета ВИДЕО

0

Председник републике и председник владе у свакој земљи имају изузетну важност. Они представљају и симболички сувереност и интегритет земље чији мандат и функцију врше.

С друге стране. незамисливо је да они раде на распарчавању своје земље, крње територијални интегритет или јој наносе неку званичну и јавну мрљу.

Истина у досадашњој историјској пракси приликом и уочи самих сецесија, ратова, агресија, дешавало се у неколико случајева да су носиоци највиших функција у некој држави заказали или чак издали земљу: пример Месића уочи разбијања СФРЈ, аустријског канцелара Зајс Артур Инкварта који је примио функцију од Шушинга 11 марта и вршио је само један дан и практично и сам као нациста саучествовао у нацистичкој окупацији земље и припајању Немачкој 12 марта (осуђен у Нирнбергу и погубљен 1946), или пак Мила Ђукановића који је као члан Врховног савета одбране СР Југославије и претседник Црне Горе, на дан агресије НАТО на своју земљу 24 марта 1999, одлетео авионом за Брисел и предао им војни план одбране земље.

Много су бројнији, заправо далеко, примери доследне одбране територијалног и сваког другог интегритета своје земмље, чак, ако би она била делом или у потпуности окупирана, па и за дужи период. Српска влада, краљ и династија, војни и политички врх су у јесен 1915, са војском и бројним избеглицама, али и документацијама и симболима државе се повукли преко Албаније на Крф, формирали Солунски фронт, и у јесен 1918 победоносно ослободили отаџбину.

Тако је и Де Гол је одбио да призна капитулацију Француске и водио у емиграцији упорно и доследно покрет Слободну Француску…

Међутим, овакав случај да председник владе једне суверене државе, представља званични докуменат стратегије своје земље – Акциони план за сарадњу са Аустријом, чији је управо он аутор, дакле председник владе Србије Александар Вучић, а да на том документу стоје грбови Србије и Аустрије те мапе обе земље, а Србије без Косова и Метохије, вероватно је уникатан у до садашњој дипломатској, па и историсјкој пракси!

Сигурно је на председнику Владе Србије Александру Вучићу да домаћој и међународној јавности објасни о чему је реч. Било би и због функције коју обавља значајно да се одговорни за овај удар на сувереност државе Србије и јавно и међународно учињена штета иденгификују и ствар макар због домаће и међународне јавности разјасни, посебно што испод међународног документа са картом Србије без Косова и Метохије стоји име председника Владе Александра Вучића, а пракса, понашање и одлуке председника владе, председника државе у међународној пракси и праву постају обавезујуће временом и за земљу коју престављају.

Уколико су, са друге стране грешке и гафови су увек могући, али их треба препознати и реаговати на време. Уосталом погледајте.

 Видео: РТС
Др. Драган Петровић