Прочитај ми чланак

Пуна сала на промоцији енциклопедије Catena mundi у Зрењанину!

0

catena-mundi-u-zrenjaninu4

Зрењанинци кажу да не памте да је икада било оволико људи у Градској кући на промоцији неке књиге, што је доказ да су енциклопедија и издавачка кућа Catena Mundi заиста културолошко освежење године.

У Зрењанину је 21. децембра одржана свечана промоција Издавачке куће и енциклопедије – Catena Mundi. У никад пунијој барокној сали Градске куће, Владан Глишић, Душан Пророковић, Јован Пејин и Никола Маринковић, одговорали су, на данас, можда, најважанија питања за опстанак српског народа, као што су: Ко смо? Одакле смо? Имамо ли веру и нацију? Какви смо у очима других? Одакле смо дошли? Шта је права историја српског народа? Ко је Предраг Драгић – Кијук, творац енциклопедије?

Владан Глишић је кроз призму своје књиге „Мали водич за српски опстанак“ пренео присутнима све оне видове друштвено-политиче борбе кроз које прошао од 1990. до данас. Глишић је нагласио важност читања књига, јер српски народ увек је поштовао писану реч и полагао на духовност и културу. Такође, Глишић је направио увод главног дешавања вечери, а то је промоција енциклопедије Catena mundi и књиге „Немачка геополитика и Балкан“ Душана Пророковића.

catena-mundi-u-zrenjaninu1

Душан Пророковић, аутор књиге „Немачка геополитика и Балкан“, истакао је да је сарађивао са великим и значајним издавачким кућама, али да је сарадња са Catenom Mundi нешто посебно, јер издања Catene управо промовишу све оне видове националне борбе, за које се и сам залаже. Кроз геополитичка дешавања на Балкану објаснио је тренутни статус Србије, и њен однос са великим силама, као што су Немачка и Русија и описао могућа сценарија на Балкану, са закључком да Србија никада не буде члан ЕУ.

Историчар Јован Пејин, у свом експозеу изнео је комплетну истину о статусу српског народа данас, утицају других народа на наш, стварању вештачких нација, као што су Хрвати или што би данас неки желели „Војвођани“. Истакао је своје дугогодишње пријатељство са творцем енциклопедије Catena Mundi, Предрагом Драгићем – Кијуком, и дао кратак приказ саме енциклопедије са историјског становишта.

catena-mundi-u-zrenjaninu2

Никола Маринковић, извршни уредник Издавачке куће Catena Mundi и приређивач антологије „Дај нам Боже муниције„, пажњу публике највише је привукао причом како је енциклопедија буквално нестала пре 22 године, да је непозната личност откупила сав тираж и како је у антикварницама њена вредност рaсла чак и до 30 хиљада динара. Истако је многе разлоге зашто је важно да читамо Catenu и акценат ставио на то, да ако се не вратимо српском становишту, нећемо имати шансу да опстанемо ни као народ ни као нација.

Вече је завршено свечано, песмом „Ово је Србија“, коју је извео женски хор „Жене Мироносице“ из Зрењанина. Уз пригодан коктел, многи приусутни су разгледали и друга издања издавачке куће Catena Mundi, а аутори су потписивали своје књиге. Зрењанинци кажу да не памте да је икада било оволико људи у Градској кући на промоцији неке књиге, што је доказ да је енциклопедија Catena Mundi заиста један епохални културолошки спектакл у нашој земљи.

catena-mundi-u-zrenjaninu5

НАРУЧИТЕ ЕНЦИКЛОПЕДИЈУ CATENA MUNDI!