Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ (08.08.’14): „Оперативни састанак“ Путина, тема – Новорусија

0

Путин са члановима СБ Русије размотрио ситуацију у Новоросији. На „оперативном састанку“ разматрана и питања везана за економску безбедност Русије.

Председник Русије Владимир Путин одржао је „оперативни састанак“ са сталним члановима Савета безбедности Русије, изјавио је портпарол шефа руске државе Дмитриј Песков.

„Детаљно је размотрена ситуација на истоку Украјине с акцентом на хуманитарној кризи која поприма размере катастрофе“ – казао је он.

„Такође су разматрана питања везана за економску безбедност Русије“ – додао је Песков.

Руска полиција привела петорицу украјинских војника

Руска полиција привела је петорицу украјинских војника осумњичених за злочине против цивилног становништва, изјавио је званични представник Истражног комитета Русије Владимир Маркин.

По његовим речима приведени су признали учешће у војним операцијама и употребу различитих врста оружја. Међутим, они негирају да су оружје употребљавали против цивила, рекао је Маркин.

Тренунто се утврђује да ли су украјински војници употребљавали фосфорне бомбе и гранатирали руску територију, нагласио је он.

ukrajina ratni izvestaj ukrajinski vojnici5
Анализа борбених дејстава 6.08.-8.08
Борбени ефективи

После предаје групације са више од 1,000 украјинских војника који су месецима били блокирани у тзв. „Јужном котлу“, јединице украјинске војске и Нацгарде су предузеле амбициозну операцију у циљу деблокаде преосталих снага и технике које су одбијале предају.

План деблокаде је подразумевао једновремен напад снага из унутрашњег и спољног прстена око „Јужног котла“ у циљу отварања коридора на правцу Лутугино-Снежно-Енакијево.

У том смислу су ангажоване све украјинске снаге на том делу фронта укључујући 81 ОМбр, 74.самостални пук СпН, делове јединица Нац гарде „Донбас“, „Днепр“ и „Азов“, различите самосталне интервентне формације националиста и плаћеника јачине неколико чета које су дошле са фронта северно до Доњецка итд….

Од преосталих формација у тзв „Јужном котлу“ је формирана ударна БГ за пробој која је требала у покретној „јеж“ формацији да се пробија правцем југоисток-северозапад у сусрет јединицама 81 ОМбр и 74.ОСпН које су надирале из правца Енакијева.

У раним јутарњим часовима, БГ из обруча је уз густу минобацачку ватру напала неколико тачака са тежиштем ка селу Лутугино. У акцију су убрзо укључене и оклопно моторизоване јединице које су пуном силином напале на одбрамбене пунктове и чворишта јединица ДНР које су чврсто запоседнуле тај рејон. Истовремено, спец батаљон „Азов“ је на фронту ка Мариновки започео низ демонстративних напада у циљу везивања снага ДНР на том делу фронта.

Упркос великој надмоћности на том делу фронта снаге ДНР су се веома жилаво браниле и активном одбраном успевале да до поднева одрже фронт код Лутигина. Видевши да је напредак скоро па никакав на правцу ка Лутигину, БГ украјинских снага мења правац напада те покушава да тешко проходним и испресецаним земљиштем изврши пробој десно од Лутугина ка Красном Лучу. У ватру се убацују инжеријски делови који покушавају да са неколико узастопних понтонских мостова премосте тежак терен за тенкове и оклопне транспортере и осталу технику. Уочивши то, штаб ДНР на челу са Стрелковим врши хитна прегруписавања својих снага и брже боље затвара тај правац ударним десетинама младих и спремних бораца наоружаних лаким митраљезима и АТ средствима. На испомоћ им је дошло и неколико тенкова. У сусретном јуришу долази до борбе са блиских одстојања у којој су се млади спецназовци Новорусије далеко боље снашли и страшно поразили (готово дотукли) украјинске снаге на свом правцу напада.

Услед жестине борбе и неорганизованог повлачења технике неколико понтонских мостова је пукло и суновратило тенкове у јаме и речна корита широм тог шумског подручја…..

После овог пораза јединице ДНР су пресреле радио комуникацују између ГШ УВ у Кијеву и команде снага које су се налазиле у обручу указујући на слабу активност јединица 79.падобранске бригаде на пробоју обруча, те њену команду оптужиле са велеиздају. Чак постоји податак да је група страних плаћеника послана директно из Кијева у циљу ликвидације командног ланца ове бригаде, али да су негде на путу откривени и ликвидирани. После ове неуспеле спецоперације положаје 79.падобранске бригаде су бомбардовали авион УВ у којима је убијен један од официра ове бригаде (командант једног од батаљона)…

УСПЕСИ НАРОДНЕ АРМИЈЕ

Народна армија Доњецка ниже успех за успехом на фронту око Доњецка и украјинска армија је практично у сталним повлачењима.

Неколико важних стратешких тачака је ослобођено, а то су Мијсуск, Снежное, Првомајск, итд. Сајт Новороссиа наводи да је 79. бригада украјинске армије оставила иза себе сво своје наоружање при повлачењу.

ukrajina ratni izvestaj helihopter Mi8_n
Батаљон „Феникс“ умето 79. падобранске бригаде; оборен украјински војно-транспортни хеликоптер Ми-8 Борбени ефективи

На бази 79.падобранске бригаде формиран добровољачки батаљон „Феникс“ који ће да буде у саставу МВД Украјине.

79.падобранска бригада је иначе у протекла 2 месеца практично разбијена и десеткована током операција на брду Саур Могила као и после опкољавања и непрекидних борби у тзв „Јужном котлу“.

Не наводи се ништа више о даљем статусу ове јединице, тј да ли она под тим именом и даље постоји. Новообразовани батаљон „Феникс“ ће да броји око 530 војника и у свом саставу ће имати самоходна артиљеријска оруђа 2С1 „Гвоздика“.

По организацији ће да личи на батаљоне Нацгарде.

Како преносе украјински медији данас (тј. већ јуче) је у рејону села Розовка (Доњецка област) оборен и хеликоптер Ми-8.  За сада нема података о евентуалним жртвама.

Армија Доњецка: Велика заплена украјинског оружја

Павел Губарев, народни гувернер Народне републике Доњецк, саопштио је да је украјинској армији нането низ озбиљних удараца, те да је народна војска дошла у посед тешке артиљерије и ракетног система „Оса“, као и 15 оклопних возила.

Он је рекао да ће представити и информације о учешћу западних земаља у грађанском рату у Украјини, о учешћу страних плаћеника, страних најамника и инструктора, преноси агенција Новоросинформ.орг.

Место пада украјинског МИГ 29

СНАГЕ ДНР У УСПЕШНОЈ КОНТРАОФАНЗИВИ

Одреди Доњецке Републике обориле су између насеља Розовка и Ждановка, у близини града Јенакијево (20 километара од Доњецка), украјински ловац МИГ-29.

Оба пилота су се катапултирала, али су их борци ДНР убрзо заробили и одвели у свој штаб на саслушање. Ово је први пут да снаге Новоросије обарају МИГ-29. Досад су успевали да сруше углавном само Су-25. Међутим, ово није једини озбиљни данашњи украјински ратни губитак.

Три украјинска тенковска батаљона наишла су – за време борби код града Сњежноје – на минска поља која су снаге ДНР поставиле претходне ноћи пред зору, па украјински извиђачи нису ништа сигнализирали. Том приликом су снаге кијевске хунте изгубиле чак 19 тенкова и других оклопних возила. Све се догодило испред линије фронта Сњежноје-Торез-Ивановка и – за само 15 минута.

Снаге ДНР су заробиле неколико десетина украјинских војника, четири тенка и до осам оклопних борбених машина за пешадију.

Војни врх ДНР је саопштио да снаге кијевске хунте „трпе катастрофалне губитке” и да су његови борбени одреди у контраофанзиви „на линији Дмитровка-Дијаково, одбацујући противника са јуче заузетих позиција.”

Украјинци су данас поподне претрпели поразе и код места Јасиноватаја код Доњецка, а код Первомајска (јужно од Сњежног) се њихова 79-та бригада дала у бекство.

У контранапад је код Миjсинска прешла и Армија Луганске Републике. Одбацила је украјинске јединице, а неке је успела и да опколи и подвргне убиственој артиљеријској ватри.

ukrajina ratni izvestaj kijev borbe u gradu
Експлозија у центру Кијева на Европском тргу – неколико особа рањено

Према последњим информацијама пре неколико тренутака дошло је до експлозије на Европском тргу у центру Кијева, свега неколико стотина метара од Мајдана који је поприште демонстрација још од прошле зиме.

Тренутно се још увек не зна који је узрок експлозији – локални медији преносе како би могло бити више жртава, за сада стижу информације како су најмање две особе рањене. Према лекарским изворима једна особа је теже рањена те мора бити пребачена у болницу.

Полиција је стигла на трг, као и стручњаци за експлозиве. Сведоци истичу како је полиција одмах увела забрану снимања на тргу. Поједини извори сугеришу како би узрок експлозије могла бити граната кућне израде, но за сада нема проверених информација.

Вест долази свега дан након што су на Маидан избили сукоби између радикалних демонстраната и полиције. Сукоби су избили након што су комуналне власти покушале да уклони барикаде. Подсетимо, демонстранти под контролом још увек држе и околне зграде. Према речима кијевских власти, под њиховом контролом је укупно 19 зграда, укључујући административни уреди и хотели.

ukrajina ratni izvestaj borbe u kijevu
У Кијеву на Тргу независности окупили се наоружани људи

У центру Кијева на Мајдану незалежности илити Тргу независности окупили су се људи са оружјем, пренео је podrobnosti.ua, позивајући се на Фејсбук профил свог новинара.

„Мајдан, седам сати ујутру. На ободу су наоружани људи. Они не покушавају да сакрију оружје. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко позива грађане да дођу и расклоне барикаде“, јавио је у петак новинар на својој Фејсбук страници.

У четврак ујутру кијевски комуналци у пратњи полиције стигли су на Мајдан, како би размонтирали барикаде, међутим у покушају да то учине, отпор су им пружили активисти. У сукобу су рањена четири представника полиције.

Кијев продужио примирје у зони пада малезијског авиона

Примирје, које је прогласио украјински председник Петар Порошенко у зони од 20 километара од места несреће малезијског авиона – продужава се, саопштила је украјинска влада. Раније је украјинска влада објавила да прекида примирје до почекта друге фазе претраживања терена на месту несреће.

У четврак је стални представник РФ при УН Виталиј Чуркин рекао да прекид примирја у зони авионске несреће на истоку Украјине представља кршење резолуције Савета безбедности УН, која је је и тражила увођење примирја, како би се истражили узроци несреће.

Канадски војни транспортни авион полетео за Украјину носећи товар опреме за украјинске трупе које обезбеђују границу са Русијом, саопштила је канадска влада.

Пошиљка је одговор на “руски експанзионизам и милитаризам у источној Украјини”, навео је канадски премијер Стивен Харпер у саопштењу, најављујући да је данашња пошиљка прва у низу, пренела је агенција АФП.

Опрема укључује шлемове, наочаре, заштитне прслуке, комплете прве помоћи, шаторе и вреће за спавање.

ukrajina ratni izvestaj prorusi70_n
Проруске снаге обориле украјински ловачки авион MиГ 29

Према информацијама са терена, нешто после 18 часова јединице ПВО Оружаних снага Новорусије обориле су МиГ-29 украјинског ратног ваздухопловства док се кретао у ниском лету неких 40 километара источно од Доњецка.

Пилот се спасао катапултирањем. Обзиром да је овај ловачки авион коришћен за бомбардовање циљева на земљи, намеће се закључак да је украјинском ратном ваздухопловству понестало авиона типа Су-25 специјализованих за ове задатке.

ukrajina ratni izvestaj 77_n
Поглед на збивања у Украјини (07.08.2014.) – Борбени ефективи

Након масовних предаја и дезертирања украјинских војника до којих је у протеклим данима дошло на јужном делу фронта Новорусије (у којим се према неким изворима предало и више од 1000 украјинских војника), украјинске снаге настављају стратегију исцрпљивања проруских снага континуираним неселективним артиљеријским нападима.

Стање је најтеже у Луганску, где је од 5. августа проглашено стање хуманитарне катастрофе због недостатка лекова, струје, мобилних и интернет комуникација. Украјинска артиљерија је готово потпуно разрушила град, а јуче је погођена и тешко оштећена православна црква у центру Луганска. Слично стање је и у Первомајску, који је такође претрпео тешка разарања, али гарнизон проруских снага који брани град наставља да пружа тврдоглав отпор.

Ипак, главнина украјинских снага усмерена је на главно упориште руских побуњеника у граду Доњецку, а у артиљеријским нападима украјинских снага погођена је доњецка болница. Неколико покушаја украјинских снага да продру у град успешно су одбијени, а проруске снаге успеле су том приликом да заплене 1 тенк, неколико оклопних возила и камиона. Интересантан је и податак који се већ неколико дана провлачи кроз извештаје са доњецког фронта о присуству наоружаних група Албанаца у редовима украјинских снага код доњецког аеродрома. Ипак, за сада нема поузданих потврда ове вести.

Паралелно са овим збивањима, другачија врста борбе води се и у украјинској престоници, Кијеву. Наиме, од данас је центар Кијева поново постао поприште сукоба полиције и демонстраната који су подигли барикаде на главном градском тргу Мајдан.

У посети Кијеву налази се и генерални секретар НАТО, Андерс Фог Расмусен, који се састао са украјинским премијером Јацењуком. Циљ њиховог састанка јесте разматрање формирања тзв. “Западног савезништва“ између Украјине и НАТО којим би одбрамбени капацитети Украјине употребом НАТО фондова били унапређени на пољима командовања и контроле оружаним снагама, комуникације и сајбер безбедности. Неколико сати пре доласка Расмусена у Кијев, шеф украјинског Савета за националну безбедност и одбрану поднео је оставку.

На другом крају света, у Малезији, локални медији лансирали су данас тврдње о томе да је малезијски путнички авион који се прошлог месеца срушио на истоку Украјине заправо оборен од стране борбеног авиона и то ракетом “ваздух-ваздух“ и авио-топом калибра 30 милиметара.

ukrajina ukrajinski vojnici 6
Пријем у Армију Доњецке Републике затражило 150 украјинских војника

Снаге ДНР од опкољених Украјинаца преотеле 18 ракетних бацача „Град“ и много тенкова и оклопних транспортера.

Неколико украјинских граната пало на депо тролејбуса у Доњецку. Потпуно је уништено или оштећено 30 возила, најмање троје људи је погинуло.

СТО педесет украјинских војника – од оних који су претходних дана потражили прибежиште на територији Русије – замолили су да буду примељени у Армију Доњецке Републике, објавио је нови премијер ДНР Александар Захарченко.

При том је нагласио: „Желе код нас, у нашу армију јер су се уверили да је она благороднија него њихову украјински команданти“.

Данас су, иначе, Украјинци поново упокушавали да заузму стратешки важно брдо Саур-Могила, али опет – без успеха. Спремају се и за јуриш на Доњецк и Макејевку и довлаче велике количине артиљерије и велики број војника, саопштио је прес-центар Доњецке народне републике.

Како је јавила информативна агенција ИТАР-ТАСС, украјинска војска је претходне ноћи извела артиљеријске нападе на западну и јужну периферију Доњецка.

Неколико граната је пало на депо тролејбуса. Потпуно је уништено или оштећено 30 возила, најмање троје људи је погинуло.

Данас су се водиле жестоке борбе између места Сњежноје и Дмитровка. Из прес-центра додају да снаге ДНР настављају да се боре у том рејону и да утврђују положаје.

Рано ујутро снаге хунте су артиљеријом напале Петровку и Широкоје, користећу хаубице и самоходни артиљеријски систем; такође су зенитним ракетним системом тукле Јенакијево и Јасиноватаја.

Нападнута колона украјинских војника који су се враћали из Русије

Русија је прво примила 438 украјинских војника и граничара, који су пребегли на њену територију спасавајући од потпуног уништења у „јужном џепу“, а убрзо потом помогла свима који су то пожелели да се врате у своју земљу. Ту могућност је искористило њих нешто више од 400.

Међутим, колона у којој су се кретали – била је нападнута на територији Украјине. Посматрачи ОЕБС, који се налазе на руској страни руско-украјинске границе, саопштили су да су при том четири војника била рањена.

На територији Русије – у кампу у Ростовској области који је за њих био уређен – остало је око 50 украјинских војника.

ukrajina borodej

Бородај одлази са места премијера ДНР

Премијер Доњецке Народне Републике Александар Бородај је изјавио да одлази са свог места.

„Ја уступам своје место пољском командиру, човеку са ауторитетом, мом другу Александру Захарченко“, рекао је он на прес-конференцији.

Захарченко је оценио ситуацију око ДНР као „јако тешку, али не критичну“. Он сматра да је противник јак, али му је морал поткопан.

Захарченко је рекао да команда снага самоодбране сада разрађује неколико јуришних операција. Упркос нападима на Доњецк, он не верује у евентуални јуриш на град.

Порошенко прихватио оставку секретара СНБО Украјини Порубија

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Андреј Порубиј није хтео да коментарише своју оставку „у ратним условима“, али је изјавио да ће „помагати фронту, првенствено добровољачким батаљонима“.

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине Андреј Порубиј је изјавио да је дао оставку, коју је прихватио шеф државе.

„Дао сам оставку на место секретара СНБО Украјине. Сматрам да је неприхватљиво да за време рата коментаришем оставку. Наставићу да помажем фронту, првенствено добровољачким батаљонима“, саопштио је Порубиј у четвртак на свом Фацебоок профилу.

Прес-секретар председника Свјатослав Цеголко је са своје стране саопштио да је председник прихватио оставку Порубија. „Парубиј ће на било ком месту остати у тиму председника. Порошенко се захвалио секретару СНБО на раду“, саопштио је прес-секретар на свом Твитеру.

Кијевске власти од априла спроводе на истоку Украјине војну операцију, која је усмерена против незадовољних фебруарским држаним ударом становника региона, који су прогласили Доњецку и Луганску Народну Републику. Москва је ту војну операцију, која је однела много људских живота са обе стране, посебно међу цивилима, назвала казненом и позвала Кијев да хитно је прекине.
 

Горловка – последице гранатирања

 

Завршено примирје у зони пада Боинга у Украјини

Примирје, које је наредио председник Украјине Петар Порошенко у зони пада Боинга, је завршено, стоји на сајту украјинске владе.

У среду је саопштено да је рад мисије ОЕБС у Доњецку прекинут због пуцњаве недалеко од места где су посматрачи радили. И даље нема информација о томе ко је пуцао.

Путнички авион малезијских авионских линија је пао 17. јула у Доњецкој области. Кијев и снаге самоодбране окривљују једни друге за ову катастрофу.

Разрушени Шахтјорск

Припадници снага самоодбране Доњецке Народне Републике (ДНР) су у уторак саопштили о ракетном нападу на Шахтјорск у Доњецкој области Украјине. Очевици су видели како је изнад града, на висини од око 40 метара, паралелно са земљом прошла крстарећа ракета.

У нападу је срушена бензинска пумпа, кафић, вишеспратнице. У Шахтјорску је врло тешка хуманитарна ситуација, људи не добијају плате и пензије.

Град се сада налази под контролом снага Самоодбране, који контролишу и улазе у Шахтјорск. Украјинска армија се повукла северно и јужно од града.

(Глас Русије,Борбени ефективи, Факти, REPUBLIC OF NOVORUSSIA, newsanna, Агенције)