• Почетна
  • ВИДЕО
  • УКРАЈИНА: Нереди и мртви у центру Кијева, најављени преговори (Уживо+видео)
Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Нереди и мртви у центру Кијева, најављени преговори (Уживо+видео)

0

-

У центру града не престају сукоби између специјалних снага „Беркут“ и припадника радикалних омладинских група. Многи млади активисти су чланови екстремних националистичких организација.

Москва забринута због привођења руског новинара у Кијеву

Президијум Савета председника РФ за развој цивилног друштва и људска права, на данашњој седници изразио је забринутост због привођења руског новинара Андреја Кисељова у Кијеву.
Кисељов је извештавао о немирима из украјинског главног града за редакцију Лента.ру.
Президијум Савета обратио се украјинским властима апелујући да размотре ситуацију и пруже медицинску помоћ, пошто постоји информација да је Кисељов претучен.

Подаци о мртвим и рањеним су противречни. У среду се саопштавало о петоро мртвих, али су до сада потврђена само два смртна случаја. Људи са различитим степенима повреда се пребацују у кијевску болницу.

Међу рањенима је и велики број новинара, како украјинских, тако и иностраних, међу којима су и руски.

Украјински медији јављају да је више од 250 полицајаца повређено је у нередима у Кијеву, а више од 100 од њих смештено је у болнице од недеље, када је интензивирана борба демонстраната са полицијом.

Према информацијама из МУП-а повређенима су дијагностиковане повреде главе, опекотине, убодне ране и тровање непознатим супстанцама.

Истовремено медицинску помоћ потражило је током нереда око 160 учесника протеста. Од њих је у болнице смештено 72 људи са различитим повредама.

И протекле ноћи у Кијеву је настављен сукоб учесника нереда и полиције.

Демонстранти су палили аутомобилске гуме и бацали петарде, после чега је ватра захватила једну од кућа. Ватрогасци су успели да угасе ватру.

Лидер партије Удар Виталиј Кличко тражио је од председника Украјине Виктора Јануковича одржавање ванредних избора.

У међувремену украјинске власти јасно су ставиле до знања да не прихватају ултиматуме. Премијер Никола Азаров је рекао:

„Велики број људи подржава председника. О овоме сведоче масовни митинзи у Кијеву и већини региона“.

Кијевљани протестују испред америчке амбасаде

Неколико хиљада људи организовали су у среду увече протест испред зграде америчке амбасаде у Кијеву захтевајући немешање у унутрашње послове Украјине.
Организатор протеста је покрет „Кијевљани за чист град“, које је и раније било против масовних нереда у центру Кијева.
Оно сматра да демонстранти морају да расклоне барикаде.
Покрет „Кијевљани за чист град“ организовили су 14. јануара и протест испред амбасаде СРН.

Данас у четвртак, 23.јануара, стране настављају да размењују нападе. Млади радикали су направили ватрени зид од запаљених гума између себе и специјалаца.

На одреде полиције бацају запаљиве супстанце, камење, пиротехнику.

Полиција одговара пластичним мецима. Све ово се дешава у опасној близини Народног музеја уметности Украјине и Парламентарне библиотеке у којима се налазе јединствене збирке уметничких дела, као и књижни фондови.

У Русији и европским земљама, као и у Сједињеним Америчким Државама влада забринутост ситуацијом у Украјини.

Прес-секретар руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, изразио је уверење да ће Украјина наћи излаз из ове ситуације.

Руска страна сматра неприхватљивим спољно мешање у унутрашње послове Украјине. ЕК не искључује могућност прекида односа са Украјином, ако се потврди претпоставка да је полиција користила ватрено оружје у Кијеву.

Неки медији у Украјини тврде да се власт спрема да уведе ванредно стање у земљи.

Представници украјинске администрације оповргавају ове тврдње.

 

Демонстранти у Кијеву поново запалили кућу

Поново је запаљена кућа у центру Кијева, где већ четврти дан борци Беркута онемогућавају радикалне активисте да се пробију у владину четврт у главном граду.

Пре неколико сати ватрогасци су успели да угасе ватру на згради, која се запалила од аутомбилских гума. Демонстеранти су претхдоно запалили гуме.

Којевски лекари су демантовали информације које је пласирала опозиција о повећању броја жртава нереда.

„Регистрована су два смртна случаја међу демонстрантима“, каже се у саопштењу прес-службе Департмана за здравствену заштиту. Опозиција је раније саопштила да има пет погинулих.

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Кличко демонстрантима најавио „сат тишине“

Лидери украјинске опозиције Виталиј Кличко, Арсениј Јаценук и Олег Тјагнибок настављају преговоре са властима о решењу политичке кризе у земљи. Састанак је планиран за 11 часова по средњеевропском времену.

Обраћајући се учесницима протеста, шеф партије УДАР Виталиј Кличко позвао је на прекид протеста до завршетка преговора (18 часова), „да катапулт престане са радом и да људи не бацају камење“. Истовремено он је предложио да се барикаде не уклањају. „Ватрогасци ће угасити пожар на терену, али ће барикаде остати“, рекао је он.

Раније су на привремено примирје или такозвани „сат тишине“ пристале и безбедносне снаге.

СТРАНИ ЕКСПЕРТИ О СУКОБИМА У УКРАЈИНИ

Стање у Украјини коментарисали су и поједини страни стручњаци. Марк Алмонд, професор историје на универзитету Оксфорд истиче:

„Постоји опасност да украјинска екстремна десница одрађује посао за умерене лидере, који заправо желе револуцију“.

НиКолаЈ Н. Петро, ​​професор политичких наука са универзитета Университи оф Рходе Исланд наводи:

„Владе Западне Европе и САД-а, као и украјинске власти, морају бити свесне опасности фашизма. Какве год племените намере су ови демонстранти имали, сада су преотети од стране јако мрачних сила и тужно је видети како владе Западне Европе и САД-а не разумеју опасности од фашизма који прети влади која је подељена и не жели да предузме одлучујући акцију „.

(Глас Русије, Ројтерс, РТ)