Прочитај ми чланак

ШКОЛОВАЛА ГА ЦИА: Ко је К. Весељи, човек кога је Вучић назвао господаром Косова

0

Први човек парламента тзв. Републике Косово и ратни друг Хашима Тачија, доводи се у везу са српском ДБ, као и с разним прљавим пословима, а наводно је у Швајцарској основао фирму као српски држављанин.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у уторак на конференцији поводом убиства Оливера Ивановића да је Кадри Весељи заправо „прави господар Косова“ и поручио му да „неће стићи до Ниша“.

Наиме, председник косовске Скупштине Кадри Весељи рекао је у говору на спомен академији за жртве масакра Рачка да „Србија не треба да покушава да се врати, јер се нећемо зауставити до Ниша!“.

Председник Вучић, изреволтиран овом изјавом рекао је да је Кадри заправо тај који господари Косовом, а не Хашим Тачи или Рамуш Харадинај.

– Тешко је да говорите о нечему кад имате свакодневе претње, где онај ко је прави господар на Косову, а то нису ни Тачи, ни Харадинај, већ Кадри Весељи, и то сви који познају ситуацију на Косову добро знају, а који говори да се Албанци неће зауставити до Ниша. Ми смо разумели те претње, као и ћутање оних који су требали тог истог секунда да реагују – рекао је Вучић и поручио Весељију да „до Ниша неће стићи“.

Први човек парламента тзв. Републике Косово и ратни друг Хашима Тачија, доводи се у везу са српском ДБ, као и с разним прљавим пословима, а наводно је у Швајцарској основао фирму као српски држављанин.

Наиме, Весељи је једно време провео у затвору да би потом радио и за контраобавештајну службу ЈНА. Као један од команданата групе „Црна рука“ заједно са Тачијем и Џавидом Хаљитијем учествовао је у киднаповањима и убиствима Срба, али и непослушних Албанаца.

Подсетимо, истрага српских органа је показала да је Весељи, који је и сам један од оснивача ОВК, учествовао у ликвидацијама сведока, а својевремено је био обухваћен и истрагом коју је поред Трибунала у Хагу водио и Еулекс.

– У процесима који су се водили против Љимаја и Рамуша Харадинаја ливидирано је више од 40 сведока, а Весељи је лично убио четири заштићена сведока. Дакле, он не само да је утицао на сведоке, претио им и застрашивао их, већ имамо сазнања да је неке од њих ликвидирао или организовао њихове ликвидације.

– Заштићени сведок под ознаком X у случају за почињене ратне злочине у селу Клечка, који се водио против Фатмира Љимаја, пронађен је мртав. Ради се о Агиму Зогају, који је пронађен мртав у једном парку у Немачкој. Ова ликвидација се сматра једном од најмонструознијих и управо је дело новоизабраног председника Скупштине Косова – објашњава саговорник близак истражним органима.

Кадри Весељи је јавности познат и као некадашњи шеф тајне косовске службе познате као ШИК, а сматра се и једним од оснивача ОВК.

Међутим ово није све, у биографији Кадри Весељог стоји да је имао и фирму у Швајцарској, коју је основао 2009. године и то као држављанин Републике Србије, што значи да се он и поред проглашења независности Косова није одрекао српског пасоша!

После рата на Косову 1999. године, а након демобилизације ОВК створена је Косовска обавештајна агенција коју су претежно сачињавала лица са наводном криминалном прошлошћу, које је обучавала америчка ЦИА, а на челу те агенције налазио се управо Весељи.

Према неким теоријама Весељи је чак био и члан Албанске информативне агенције, која је деловала у оквиру ФАРК-а (албанске оружане формације самопроглашене Републике Косово, у којој су били претежно бивши официри ЈНА и радници ДБ-а и МУП-а албанске националности), па се он чак доводио у везу и са српским ДБ!

После 2000. године КШИК у своје редове ангажује и све припаднике Г-2 из оквира Косовског заштитног корпуса, као и већи део руководећег кадра из састава Косовске полицијске службе. И данас се сматра, да иако је формирана тзв. јединствена Косовска обавештајна агенција, да главне обавештајне активности на Косову и даље води КШИК, на челу са Кадријем Весељијем, блиским сарадником Хашима Тачија.

Доласком Еулекса ШИК јача позиције и постаје најмоћнија од свог настанка уз помоћ блиских веза са члановима дипломатских представништава на Косову као и самом мисијом Еулекс.

Избор Весељија за шефа парламента тзв. Републике Косово представници опозиционих партија на Косову оценили су да је лоше што је на то место дошао функционер ДПК Кадри Весељи, нагласивши да је то човек који је из подземља управљао пословима на Косову.

Погледајте шта је председник Србије рекао о Весељију: