Прочитај ми чланак

СТАМАТ:Без договора о минимуму равноправности – једино решење је бојкот БГД избора

0

Милан Стаматовић, председник Иницијативног одбора Здраве Србије, позвао је, како је рекао "праве опозиционе партије да се договоре о заједничкој иницијативи за дефинисање основних услова под којима ће се одржати локални избори у Београду".

Поручио је да би, уколико се то не деси, изборе требало бојкотовати.

 

Стаматовић је објаснио да би опозиција требало да се „уједини око кључних питања као што су обезбеђивање регуларности избора и равноправног медијског третмана свих политичких странака у предизборној кампањи“.

У супротном, како је оценио „политичка борба са надмоћном машинеријом актуелног режима, потпомогнутом медијском пропагандом тзв. Јавног сервиса РТС и ТВ Пинк, који имају задатак да унапред дисквалификују и изопште све истинске опозиционе листе и кандидате, биће сведена на појединачне даваоце лажног алибија режиму у легитимисању београдских избора, чији циљ није смена садашње напредњачке власти већ приклањање Вучићу, уочи његове издаје Косова и Метохије коју увелико најављује за март“.

– Све предизборне калкулације, бирање коалиционих партнера, дискусије о изласку у једној или више колона и предлагању кандидата за градоначелника падају у воду ако не постоји јединствен став опозиције о томе да се пример Пећинаца и подршка недемократском изборном процесу не могу игнорисати. Све партије, које желе да се истински боре против ненародног режима, морају се сагласити да је учешће на београдским изборима бесмислено без испуњења минималних услова, међу којима су: уређење бирачких спискова, спречавање Вучићеве контроле над бирачким списковима и изборном комисијом, заустављање пропагандне хајке против опозиције и омогућавање свим странкама да имају једнаку заступљеност и фер извештавање у медијима, поручио је Стаматовић .

Он је подсетио и на то да је Здрава Србија у два наврата, током кампање за последње председничке изборе, позивала све опозиционе кандидате на договор због “најнерегуларнијих председничких избора од 1990. до данас“, с циљем да се о томе обавесте релевантне домаће и стране институције.