Прочитај ми чланак

ЗЛОУПОТРЕБА: Хаг уништава доказе о Младићу и Караџићу?!

0

Хашки трибунал, који се затвара 31. децембра, може да злоупотреби документацију коју му је Србија уступила, укључујући чак и лекарске налазе Младића и Караџића, упозоравају адвокати.

Хашки трибунал, који званично престаје да ради у петак 29. децембра, може да злоупотреби и уништи поверљиву документацију коју му је Србија уступала годинама, укључујући чак и лекарске налазе Ратка Младића и Радована Караџића, упозоравају познати српски адвокати.

Наши саговорници подсећају да је Хаг већ једном, 2009. године, ‘грешком’ уништио 1.000 докумената и артефаката везаних за злочине у Сребреници, па постоји основана сумња да се то може десити и са осталим осетљивим ‘папирима’. Ово се односи и на извештаје о здравственом стању Ратка Младића и Радована Караџића који се годинама крију од јавности.

Због реалне опасности да поверљива и важна документа ‘нестану’, наша држава би што пре морала да од Хага званично затражи враћање сваког папира који им је раније прослеђен, али и свих исказа сведока и остале ‘правне грађе’ која прати пресуде српским официрима и државним функционерима.

‘Нема места у архиви’

Хашки тужилац Серж Брамерц је још у мају 2009. године признао је да су из архива „грешком“ уништени бројни документи.

Незахвална ситуација

Сада смо у ситуацији да молимо за своје и наравно да треба реаговати пре него што се нешто деси

Тома Фила, адвокат

– То је учињено због немогућности архивирања и реч је о уобичајеној процедури (?!?). Постоје подаци о тим доказима и они су морали да буду уништени због даљег пропадања… – немушто је тада Брамерц покушао да објасни велики скандал. Баш због овог случаја, адвокат Тома Фила, који је у Хагу заступао Слободана Милошевића, каже да држава мора хитно да реагује.

Без правде за српске жртве

Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ оценило је да је Хашки трибунал отишао у историју без правде за српске жртве.
„Хашки трибунал је доказао да је неправедан и политички суд који је доносио селективне пресуде и одбио да осуди команданте муџахедина или терористичке ОВК“, наводи се у саопштењу.

– Од почетка тврдим да је документација слата неконтролисано и без обраћања пажње на националне интересе Србије. Сада смо у ситуацији да молимо за своје и наравно да треба што пре реаговати, пре него што се нешто деси. Хрвати су, рецимо, селективно давали папире, слали су у Хаг само оно што им не штети. Ми, с друге стране, на то нисмо рачунали, слали смо све што су нам тражили. Буквално све! – упозорава Фила.

Могуће велике злоупотребе

Начуо сам да ће нешто папира бити послато на Косово, где ће Суд за ОВК на основу њих процесуирати Србе

Боривоје Боровић, адвокат

Његов колега Боривоје Боровић, који је такође бранио Србе у Хагу, каже да су нека документа Хагу достављана мимо контроле државних органа.

– Када сам својевремено понудио као доказ депешу која је доказивала да је хрватска тајна служба хакерски упала у хашки архив и украла папире на основу којих су припремали сведоке за лажна сведочења, нико није реаговао… Свакако је могуће да се поново уништи документација или, још горе, да се она злоупотреби. Чак сам начуо да ће нешто папира бити послато на Косово, где ће Суд за ОВК на основу њих гонити Србе – каже Боровић и додаје:

– Не знам да ли је ово истина, али је то озбиљна опасност коју држава мора да спречи. Јер ко зна шта ће се од докумената уништити, а шта ће се проследити, фризирати или мењати… – подвлачи Боровић.

Немамо шансе

Адвокат Драгослав Миша Огњановић убеђен је да ниједан папир од уступљене грађе нећемо више видети.

Сузана Пауновић
Људска права

Једино што смо од Трибунала видели јесте селективна правда, 1.200 година затвора за војни и политички врх Србије и велики број ослобађајућих оптужби и казни за оне који су убијали Србе.

– Хаг има систем у ком је највећи део материјала доступан браниоцима, саветницима и тужиоцима, док судије имају неограничен приступ. Мањи део докумената је печатиран као тајна и доступан је најужем кругу људи. Било да је реч о једном или другом, та документација никад неће бити враћена јер Хаг нема интерес да се утврди пуна истина. Кад би се то десило, многе пресуде би постале упитне, а медицински извештаји показали би да нису адекватно бринули о притвореницима. Не сумњам у намере наше државе, али је враћање папира готово немогуће – закључује Огњановић.

Продужен рок за Младићеву жалбу

Хашки трибунал продужио је за три месеца рок за подношење жалби на првостепену пресуду којом је генерал Ратко Младић осуђен на доживотну затворску казну.

Првобитно је рок требало да истекне јуче, односно 30 дана од изрицања првостепене пресуде, али се у одлуци коју је потписао судија Теодор Мерон наводи да би жалбе одбране и тужилаштва у овом случају требало да буду поднете у року од 120 дана, односно најкасније до 22. марта 2018. године.