Прочитај ми чланак

ДА ЛИ РОДОЉУБИ У СРБИЈИ имају за кога да гласају?

0

У време када родољубиве и конзервативне партије у Европи доживљавају рекордне рејтинге, патриотска политичка опција у Србији већ годинама пуца по свим шавовима, прави политичке грешке у корацима и дозвољава да гласови већинске, родољубиве Србије редовно иду Александру Вучићу, који се преко своје медијске спин-машинерије представља као заштитник суверенитета Србије и "проруски" председник.

Најаве нових коалиција пред изборе у Београду (а могуће и на ванредним парламентарним) само потврђују да патриотске и проруске партије у Србији и поред, на папиру, исте идеологије и програма, не могу да постану једна, снажна алтернатива Вучићевом режиму.

Тако ће на локалне изборе у Мионици у коалицији да иду Српска радикална странка, Социјалистичка партија и Јединствена Србија, а Војислав Шешељ је изјавио да се залаже и за „овакву ширу патриотску коалицију, која би заједно наступила на ванредним парламентарним изборима“.

С друге стране, Двери преговарају о заједничком наступу на београдским изборима са покретом Доста је било. Дакле, док радикали праве листу са деловима Вучићевог режима, Двери „флертују“ са покретом који јесте антисистемски и критички настројен према партијама из старог политичког естаблишмента, али и покретом који се рецимо залаже за геј бракове и има споран став о Сребреници… Неко ће рећи да је у питању коалиција на локалном нивоу и да идеолошке разлике овде не играју кључну улогу, али се поставља питање шта би се догодило у случају да ова коалиција освоји власт – да ли би подржали или забранили геј параду у Београду?

Затим, имамо Здраву Србију Милана Стаматовића, која је несумњиво родољубива и изразито проруска партија, али је и даље странка у настајању, која још нема довољно капацитета да на републичком нивоу оствари резултат као што је то случај у општини Чајетина и у још неким деловима западне Србије.

Док Демократску странку Србије очекује буран период, у којем ће по свему судећи са неким морати у предизборну коалицију ако жели да опстане на политичком небу, велику непознаницу представља странка која још званично не постоји, али која би могла Вучићу да откине не тако мали број гласова.

Реч је о проруској партији бившег председника Томислава Николића, који није далеко од одлуке да се врати у политички живот. Није тајна да међу чланством Српске напредне странке има велики број незадовољних, који су разочарани не само Вучићевом политиком „Европа нема алтернативу“, већ и чињеницом да је предност при додели разних функција често давана прелетачима из „досистичких“ странака, док су оснивачи Српске напредне странке остављени по страни.

Многи ће посумњиати у искрену родољубивост Николићеве странке, али и осталих партија које носе префикс – патриоте. Вероватно ће већина и бити у праву, али оно што би гласачи требало да схвате је чињеница да је по Србију подједнако лоше да Вучићев режим замене проевропске, НАТО партије и покрети, који ће након што је Вучић ископао раку, само закуцати и затрпати сандук са српским народом.

Зато је важно да се у 2018. години политичким странкама у Србији (које служе Западу, а не свом народу), не дозволи да пређу црвену линију – признавање лажне државе Косово и увођење санкција Русији. А управо се то од Србије очекује на путу ка ЕУ. Свака политичка опција која ће на Вучића извшити притисак да се не усуди на последњи издајнички чин ће ипак бити мање зло од „жутих“, остатака ДОС-а, покрета НАТО грађана и саме Српске напредне странке.

Које је ваше мишљење, за кога бисте гласали на следећимд изборима?