Прочитај ми чланак

ДА НЕШТО НЕ МУТЕ? Тајно сахрањен хрватски генерал Слободан Праљак

0

Осуђени за ратне злочине, хрватски генерал Слободан Праљак који се убио у судници Хашког трибунала, сахрањен је у четвртак у Загребу, у потпуној дискрецији, пренели су хрватски медији.

На последњем испраћају на загребачког гробљу Мирогој били су само чланови породице и најближи пријатељи, оне које је Праљак навео у опроштајном писму, пише Вечерњи лист.

Његово тело, како се наводи у тексту, такође је у највећој дискрецији пренесено из Хага у Хрватску. Хрватска радиотелевизија објавила је да, према Праљковој жељи термин сахране није био објављен.

У дому његове породице пронађено је опроштајно писмо, које је написао пре две године, а у којем је навео своју последњу жељу.

– Не желим ни гроба ни погреба, а мој пепео проспите по Мирогоју – написао је у писму, пренела је ХРТ.

Јавни испраћај Слободана Праљка биће у понедељак на комеморацији у дворани Лисински у Загребу, а опело ће се одржати у једној загребачкој цркви.

Организатор комеморације генерал Павао Миљевац из „Хрватског генералског збора“, рекао је за Вечерњи лист да на комеморацији неће бити никог од чланова породице Слободана Праљка, а вероватно ни од политичара.

Он је умро у једној хашкој болници, недуго након што га је у судници Хашког трибунала, тај суд правоснажно осудио на 20 година затвора због прогона Муслимана, 1993-94. године, а Праљак је тада попио цијанид.