Прочитај ми чланак

ПУТ У ЕУ: Србија отвара још два поглавља, треће стопирали Немци

0

Србија ће у понедељак 11. децембра у Бриселу отворити два нова поглавља у преговорима о чланству са ЕУ.

На састанку сталних представника земаља чланица ЕУ (ЦОРЕПЕР) на амбасадорском нивоу без расправе је потврђена сагласност свих 28 држава Уније да Србија у понедељак на Међувладиној конференцији отвори два нова поглавља у приступним преговорима са ЕУ.

Ради се о поглављу 6, које покрива област права привредних друштава и поглавље 30, које говори о економским односима са иностранством. Иако је и поглавље 33 о финансијским и буџетским одредбама до последњег тренутка било предмет разматрања међу државама чланицама, Тањуг сазнаје да пет чланица Уније није дало ”зелено светло” за његово отварање.

Према дипломатским изворима агенције у Бриселу, међу чланицама које овога пута нису одобриле отварање овог поглавља налазе се и Немачка и Француска.

Дипломатски извори додају да те земље нису задовољне напретком који је Србија остварила у области владавине права, односно у испуњавању Акционог плана за поглавље 23, које се односи на правосуђе и основна права.

Извештај о напретку у поглављима 23 и 24 земљама чланицама прошлог месеца поднела је Европска комисија. На основу тога, али и на основу извештаја Европске службе за спољне послове о напретку у процесу нормализације односа Београда и Приштине, земље чланице ЕУ донеле су политичку одлуку да Србија до краја 2017. године отвори још два, уместо три нова поглавља у својим приступним преговорима.

У Бриселу понављају да је напредак у поглављима 23 и 24 која се тичу владавине права у земљи и поглављу 35 које прати нормализацију односа Београда и Приштине услов за даљи напредак Србије у целокупним приступним преговорима.

До овога тренутка Србија је у преговорима о чланству са ЕУ отворила 10 поглавља, од којих су два привремено затоворена.

Укупан број поглавља у приступним преговорима Србије са ЕУ је 35.