Прочитај ми чланак

СТРАНКЕ О ПРЕСУДИ СРПСКОМ ГЕНЕРАЛУ: За једне злочинац, за друге Младић херој

0

Већина страначких лидера у Србији оценила је да је пресуда Ратку Младићу који је данас осуђен на доживотни затвор, била очекивана.

Док су представници Двери, СРС и ДСС оценили да је пресуда Младићу уједно и пресуда српском народу у целини, остали су навели да је у питању осуда појединца, али и идеологије 90-тих.

ДС: Пресуда Младићу задовољење правде

Демократска странка оценила је да је пресуда Ратку Младићу дугоочекивано задовољење правде и предуслов помирења.

У саопштењу ДС наводи да пресуда Младићу скида љагу са Србије и њених грађана.

“Демократска странка позива на јединство у осуди ратно хушкачке политике која је довела до геноцида, убистава, прогона, масовних гробница, лешева, силовања, мучења и свих људских патњи и страдања. Важно је да нашој деци покажемо да ратни злочинци нису хероји, а подједнако важно је да се суђења за ратне злочине наставе, а не да се успоравају и онемогућавају, што је тренутно случај као и да се јавност упозна са неоспорним чињеницама које су доказане на суду”, истиче ДС.

Живковић: Младић је сигурно имао командну одговорност

Председник Нове странке Зоран Живковић оценио је да је пресуда Хашког трибунала нормална и очекивана и да је лоше што се кривци за догадјаје из 90-их тек сада кажњавају.

„Наравно да је било криваца на свим странама, али то не оправдава никога“, рекао је Живковић агенцији Бета.

Он је додао да је Младић сигурно имао командну одговорност.

„Ту није било дилеме да ли је он крив што се то догодило и да ли је могао да спречи злодела која су чињена наводно у наше име и ту ја пресуду тумачим као нормалну и очекивану“, рекао Живковић.

Чанак: Србија да осуди и политику и иделогију која је довела до ратних злочина

Председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак затражио је данас од државних органа Србије да коначно и недвосмислено осуде политику и идеологију која је довела до тога да име Ратка Младића буде симбол злочина и геноцида и додао да је то важан корак ка успостављању политике трајног помирења у региону.

Према његовим речима, исти ти који су злочине планирали, координирали и спроводили су од имена Ратка Младића направили „ратни поклич хулигана и криминалаца, који би такве злочине били спремни да понове“.

„Они су те планове ковали у Београду, а не на Палама. Јако је важно, медјутим, да ту злочиначку организацију и њихову кривицу нипошто не треба доводити у везу са читавим народом. То би било неправедно и неистинито“, поручио је Чанак.

Јовановић ЛДП: Младић симбол ратног лудила

Председник Либерално-демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић оценио је да пресуда Ратку Младићу у Хагу треба да буде основа за изградњу нових односа и политику помирења у региону, пре свега у Босни и Херцеговини.

Наводећи да је Младић био „симбол ратног лудила“, Јовановић је у саопштењу оценио да казна доживотног затвора за бившег команданта ВРС „у исто време представља и наду да ће се терет колективне одговорности скинути са српског народа у Србији и Босни и Херцеговини“.

„Ово не сме да буде повод за распаљивање мржњи и сукоба, него опомена и позив на одговорност пред самима собом, пред прошлим и будућим генерацијама“, рекао је Јовановић.

СПО: Хаг изрекао пресуду Младићу, а не Србији и српском народу

Српски покрет обнове (СПО) саопштио је данас да је Хашки суд изрекао пресуду Ратку Младићу „а не ни Србији ни српском народу“.

У саопштењу поводом изрицања казне доживотног затвора бившем команданту Војске Републике Српске, СПО је навео да „Србију и српски народ не бране него их срамоте и криминализују сви који пресуду једном човеку проглашавају за пресуду српском народу и држави“.

Обрадовић: Смисао деловања Хашког трибунала је да пресуди Србима

Председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је да је Ратко Младић ратни херој и да одбацује све пресуде Хашког трибунала као антиправне и неправедне.

„Одлука о доживотној казни је врхунац деловања Хашког трибунала као антисрпског и антиправног суда чије одлуке сматрам скандалозним“, рекао је Обрадовић новинарима у парламенту поводом доживотне пресуде изречене Ратку Младићу.

Он је навео да је „смисао деловања“ Хашког трибунала да пресуди Србима, српској историји, народу и држави као геноцидној, те да одбацује све пресуде тог суда.

СРС: Срби ће носити „жиг геноцидног народа“

Заменик председника Српске радикалне странке Немања Шаровић оценио је да је доживотна пресуда Хашког трибунала Ратку Младићу уперена против српског народа.

Шаровић је новинарима у Скупштини Србије рекао да ће Срби носити „жиг геноцидног народа“ и истакао да геноцида апсолутно није било, и да се не може сваки злочин називати геноцидом.

Јовановић ДСС: Пресуда је пародија

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић изјавио је данас поводом доживотне пресуде изречене Ратку Младићу да није очекивао ништа мање од пародије од суда какав је Хашки трибунал и оценио да није било геноцида.

Он је додао да пресуда у формално правном смислу јесте пресуда једној особи, али да политички гледано то јесте пресуда српском народу у целини, а пре свега Републици Српској.