Прочитај ми чланак

ДОДИК ТОКОМ ИНТЕРВЈУА ПРЕКРОЈИО МАПУ БАЛКАНА, овако би регион изгледао

0

Милорад Додик, председник Републике Српске, у интервјуу за ДW изјавио је да референдум о независности тог ентитета тренутно није институционална тема. Он међутим тврди да БиХ неће опстати ни у каквом облику.

– Референдум није на дневном реду – изјавио је Милорад Додик, председник Републике Српске у ексклузивном разговору за DW.

– Ниједан орган, ниједна институција у РС то нема на свом дневном реду. Шпекулације о томе постоје, партијски ставови о томе постоје, мишљења појединаца о томе постоје, то је несумњиво и то није да није јавна тема, али институционална тема није – рекао је Додик у разговору који је сниман средином октобра – дакле пре него што је регион узбуркао интервју DW са бошњачким чланом Председништва Бакиром Изетбеговићем.

Додик истовремено тврди да је БиХ пропала држава и напомиње да Срби „нису без алтернативе“.

Нисмо авантуристи, нити заглупљени националисти

– Ми нисмо авантуристи како нас многи представљају. Нисмо ни заглупљени националисти. Дакле ја разумем да за остваривање таквих елемената морате да створите политички оквир и једно политичко окружење, да се направи довољан квантум праксе у окружењу и у Европи и наравно да то буде барем делимично прихваћена ствар – рекао је Додик додајући да ради „на стварању тог политичког окружења.“

Да ли ће одржати референдум о независности РС уколико Дејтонски споразум не функционише онако како он мисли да треба Додик је одговорио да о томе сања: „Чим имам у промилима шансу, ја бих то одржао“. Додик такође тврди да БиХ неће опстати ни у каквом облику.

Ако може Косово, зашто не може РС?

Додик је рекао како Србима одговара Дејтонски споразум онако како је написан, а не како је измењен.

– Вануставна Босна нама не одговара, уставна Босна нам одговара. Али то нико неће да чује – каже Додик за ДW.

На тврдњу Изетбеговића коју су му новинари цитирали, да је спреман на рат за очување целовитости БиХ, Додик је рекао да Изетбеговић „нема никакву моћ“.

– Ми овде имамо полицију која је бројчано јача и спремнија и мотивисанија за то. Друго, свака интервенција у РС из Сарајева на тај начин дефинитивно би ојачала ту врсту приче. Ово није Шпанија.“

Председник РС у директну везу доводи независност Косова са независношћу Републике Српске: „Нисам против независности Косова. Ја сам за разговор између Београда и тога (Косова – прим. ред.) и ако Београд тако одлучи ја ту немам ништа против, али је онда моје следеће питање зашто не може и Република Српска. Ако постоје права за једне онда морају да постоје права и за друге.“

Додикова мапа Балкана

Додик каже да Републици Српској представља оптерећење чињеница да је Србија остала у политици очувања територијалног интегритета.

– Да је у оном тренутку Србија, када се Косово одвојило, рекла да је то ок, ми бисмо се сигурно до сада већ одвојили – каже он.

Он је на крају разговора нацртао мапу Балкана како је види – РС и Србија су уједињене, а Косово подељено при чему север припада Србији.