Прочитај ми чланак

ЕВО ЗAШТО ЗAГРЕБAЧКИ МЛAДИ ОБОЖAВAЈУ НAРОДЊAКЕ: „Кад смо викендом ван, идемо тамo”

0

Музика и речи их толико погоде да таквог нечег нема нигде.

Лепе цуре у изазовној одећи, весели младићи, пуно алкохола и лаке ноте очигледно су савршен коктел за оно што данашњи клинци сматрају добрим проводом. 

Aко пожелите за викенд отићи на добру забаву, а не знате куда да одете – судећи по трендовима, најидеалнија опција у Загребу је одлазак на народњаке.

Викендима су загребачки народњачки клубови пуни до последњег места, а млади их наводе као савршену дестинацију за провод. У прилогу за емисију “Очи у очии’, новинарка Маја Танасовски провела је време с девојкама и младићима, који су јој открили како им је ово најбољи начин забаве.

Девојке откривају како сваки слободан викенд проводе на народњацима, а наводе и како то нису све народњаци, већ “балканска музика“, док младиће одушевљава то што клуб на народњацима “гори“, а речи пјесама их погађају равно у сломљено срце.

Цела народњачка сцена једнако је занимљива и туристима који на то гледају као на локалну понуду која чини лице града. Добра храна, још боља цуга и цајке. Уз, као што је наведено лепе жене које су неизбежне на оваквим местима.

Музичар Паоло Сфеци и даље не сматра како је народна музика део мејнстрим понуде, већ каже како је у питању андерграунд сцена. Верује како је залуђеност народњацима настала зато што у Хрватској још нема пандана таквом типу музике јер је хрватска народна повезана с клапама и тамбурашима, а не с оваквим типом музичког изражаја.

Музички критичар Aнђело Јуркас се ипак не слаже с том тезом те тврди како је у питању повезаност људи с овог поднебља и како су народњаци одувек били део хрватске културе.

Тако деветогодишња девојчица Ума, која похађа четврти разред основне школе, воли народњаке иако су јој стихови ‘некад добри, а некад лоши’. Своју љубав према народњацима открила је прво уз Северину, а затим је на Јутјуб каналима помало почела налазити нове извођаче и песме које јој одговарају. Мајка није претерано одушевљена њезиним избором и повремено дође до забране кориштења рачунара, али све то прође за неколико дана и Ума наставља уживати у тактовима народњака.

Питање које се поставља јест постоје ли само народњачки клубови као опција за изласке и је ли заиста тамо најбољи провод у Загребу?

БОНУС ВИДЕО

У емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, историчари др Милан Ст. Протић  и др Драган Петровић, говоре о британском утицају на југословенску спољну политику пред Други светски рат (00:57:45), о југословенско-италијанском савезу и зашто је због Енглеза и Бановине Хрватске смењен Милан Стојадиновић (01:03:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.