Прочитај ми чланак

ПРОПАСТ ХРВАТСКЕ: Људи масовно беже из земље, број становника се смањује…

0

Ова земља нашла се међу онима са највећим падом броја становника. Десетине хиљада људи из Хрватске сваке године бежи Немачку, Аустрију, Ирску и остале развијене земље

Десетине хиљада људи из Хрватске сваке године бежи Немачку, Аустрију, Ирску и остале развијене земље, због чега се ова земља нашла међу онима са највећим падом броја становника.


То, међутим, не утиче на број запослених у јавном сектору где је за годину дана број порастао за више од две хиљаде. Тако је број запослених у јавном сектору крајем 2015. године износио 230.027 да би крајем јуна ове године порастао на 232.240 људи, како показују подаци са страница Министарства управе.

За то време број становника је смањен са 4.300.000 на 4.075.000. Гледано по глави становника, испада да је број чиновника за само годину и по дана порастао за 6,5 одсто.

Према подацима Евростата, Хрватска има укупну јавну потрошњу од 156 милијарди куна. У самом врху су по издвајањима за администрацију и јавни дуг – на то одлази чак 19,5 одсто укупне потрошње, односно преко 30 милијарди куна.

Индекс наводи да је јасно да ситуација у којој се јавни сектор шири, док најпродуктивнији део становништва бежи у иностранство, дугорочно неодржива јер ускоро неће имати ко да плаћа довољне износе пореза како би се финансирали сви запослени у јавном сектору.

До тога је довело то што је Хрватска била у рецесији чак шест година и тада је стотине хиљада људи у приватном сектору остало без посла. За то време државна потрошња наставила је да расте, влада се понашала као да се ништа не догађа – осим што су наставили да се задужују и дижу порезе.

Све је то резултирало исељавањем и јавним дугом од готово 300 милијарди куна.