ПРОПАСТ ХРВАТСКЕ: Људи масовно беже из земље, број становника се смањује…

10

Ова земља нашла се међу онима са највећим падом броја становника. Десетине хиљада људи из Хрватске сваке године бежи Немачку, Аустрију, Ирску и остале развијене земље

Десетине хиљада људи из Хрватске сваке године бежи Немачку, Аустрију, Ирску и остале развијене земље, због чега се ова земља нашла међу онима са највећим падом броја становника.


То, међутим, не утиче на број запослених у јавном сектору где је за годину дана број порастао за више од две хиљаде. Тако је број запослених у јавном сектору крајем 2015. године износио 230.027 да би крајем јуна ове године порастао на 232.240 људи, како показују подаци са страница Министарства управе.

За то време број становника је смањен са 4.300.000 на 4.075.000. Гледано по глави становника, испада да је број чиновника за само годину и по дана порастао за 6,5 одсто.

Према подацима Евростата, Хрватска има укупну јавну потрошњу од 156 милијарди куна. У самом врху су по издвајањима за администрацију и јавни дуг – на то одлази чак 19,5 одсто укупне потрошње, односно преко 30 милијарди куна.

Индекс наводи да је јасно да ситуација у којој се јавни сектор шири, док најпродуктивнији део становништва бежи у иностранство, дугорочно неодржива јер ускоро неће имати ко да плаћа довољне износе пореза како би се финансирали сви запослени у јавном сектору.

До тога је довело то што је Хрватска била у рецесији чак шест година и тада је стотине хиљада људи у приватном сектору остало без посла. За то време државна потрошња наставила је да расте, влада се понашала као да се ништа не догађа – осим што су наставили да се задужују и дижу порезе.

Све је то резултирало исељавањем и јавним дугом од готово 300 милијарди куна.

 

 • Бобан за Царевину Србију

  Са 35-40 хиљада омладине која се одсели одавде свако мало ја се не бих радовао што се то дешава и у хрватској. Мислим шта ћу им ја што су тражили то су добили. Мене брине ово исељавање потенцијално најбољих одавде и стопа од 200 хиљада абортуса. То што и ми нестајемо стравичном брзином то мене плаши. А ово клизе два аута ка провалији један мало брже од другог и онда у оном другом се радују јер они тамо брже иду ка пропасти? Не разумем кад и ми идемо за њима барабар…

 • lesaNS

  Isto to će se desiti i u Srbiji, čim uđe u Uniju. Oni koji glasaju za ulazak Srbije u EU dižu ruku zbog sebe, da mogu lako da migriraju.

  • Jogi Ber

   да, ти који су за еу НЕКА ИДУ У ЕУ БРАТЕ !!!

   отворене су границе, нема виза, АЕ ПАЛИ НАПОЉЕ СТОКО !!!

   више посла и простора за нас праве Србе :))

  • Бобан за Царевину Србију

   Не бих ја тако олако препустио толики део империјалним некрофилима, који су ово нама и направили. Треба и од њих направити нормалне људе и помоћи им да се освесте. Непоправљиви адио, али пружити им бар прилику . Ми смо се толико смањили да сваки човек има значај за генетски потенцијал народа.

  • Jogi Ber

   па види брате, радије бих да се направи систем у коме би ПРАВА Србенда имала по 10оро деце (путем банака семена и вантелесне оплодње нпр), а да та стока разсрбљена, коју већ 100 година вучемо као мртав терет, лепо оде и промени народ…

   тако је поштено и према нама и према њима !

   мада јеси у праву да им треба пружити прилику да се докажу као Срби, а ако је пропусте – ПАЉБА бато, напоље из земље !

   велики поз!

  • Simerijanac

   Isto to će se desiti i u Srbiji, čim uđe u Uniju.

   Десиће се још нешто.
   На упражњена мјеста населиће се стотине хиљада муслимана и црнаца са орјента и из Африке. Улазак у ЕУ би значио нестанак Срба са ових простора. Ко гођ жели Србију у ЕУ њен је највећи душманин.

  • Паметан као Тесла

   Слажем се!!!!!!!

 • моћни Ђоле Јанговић

  Жа’ ми рвацке.. Онаква држава: Има све, море, планине, оранице… а све швапско..:)))

  • zoca

   he he he. u pravu si. men’ isto…

 • Dragica Rokvić Milešević

  Ево смо се наједили… Дабогда нестала..