Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ОД ПОНЕДЕЉКА У ЊУЈОРКУ – шта може да донесе Србији

0

Председник Србије Александар Вучић боравиће идуће недеље у Њујорку.

Вучић ће у Њујорку учествовати на Генералној скупштини УН, Блумберговом „Глобалном бизнис форуму“, и имати више билатералних састанака.

Фото: Н.С.

Вучић ће се у седишту УН наћи у друштву светских и европских државника и званичника у тренутку у којем су многа питања отворена и на глобалној, и на европској сцени, али и у региону Западног Балкана, у којем Србија, али и он лично имају посебну улогу и значај.

Стога и његов боравак на Ист риверу, по оцени аналитичара, подразумева свакако много више од онога што је, како Тањуг сазнаје, на званичној агенди.

Према Тањуговим информацијама, наиме, Вучић ће у понедељак, по доласку у Њујорк, присуствовати Самиту о одрживом развоју Светског економског форума.

У уторак, пре отварања генералне дебате у Генералној скупштини УН, председник Србије присуствоваће пријему који за шефове делегација приређује генерални секретар светске организације Антонио Гутереш.

Он ће, такође, имати и билатерални састанак са министром спољних послова Руске федерације Сергејом Лавровим, те присуствовати пријему који приређују председник Европског савета Доналд Туск, први потпредседник Европске комисије Франк Тимерманс и шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

На крају тог дана, Вучић ће бизи међу званицама на пријему који приређује председник САД Доналд Трамп.

Током боравка у Њујорку председник Вучић ће учествовати на Блумберговом „Глобалном бизнис форуму“, на којем ће, поред њега, говорити председник Мађарске Јанош Адер, амерички политичар и филантроп Мајкл Блумберг, шеф индијске Махиндра групације Ананд Махиндра, као и други.

Поред тога очекује га и вечера, коју висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини приређује за шефове делегација Западног Балкана.

У четвртак председник Србије ће одржати говор у Генералној скупштини УН.

Последњег дана боравка у Њујорку, у петак, српски председник има билатерални састанак са генералним секретаром УН Гутерешом.

Током боравка у Њујорку председник Србије имаће и сусрет са председником Египта Абдел Фатахом Ел Сисијем, а очекују се и билатерални састанци са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, шефом летонске државе Рајмондсом Вејонисом, те председавајућим Генералне скупштине УН Мирославом Лајчаком.

Укратко, „велика сцена“ и важни људи, мада нема никакве сумње да ће изазов који представља Северна Кореја бити главна тема у конференцијским салама здања светске организације.

Ту је и прекомпоновање односа на европском континенту, али, свакако, и Западни Балкан, чији значај по ЕУ су многи склони да потцењују, иако преко региона у Унију иде штошта, и добро и лоше.

Стога ће председник Вучић, у тренутку ресетовања односа са Приштином, те у околностима у којима је политика Загреба, посебно затезање односа са Сарајевом, па и Словенијом, под лупом, сигурно бити занимљив саговорник многима у Њујорку.

„У таквој ситуацији у региону, мудра српска политика може да донесе много, и Србији и региону“, оцењује председник тхинк-тханк организације Ист-вест бриџ, Јован Ковачић.

Према његовим речима, веома је добро што ће Вучић учествовати на предстојећем заседању скупштине УН, јер је, подсећа, реч о најзначајнијем скупу, који подразумева много мултилатералних и билатералних сусрета.

„То нису радни доручци и слични формати разговора, то је озбиљна сцена, са озбиљним учесницима“, истиче Ковачић.

Кад је реч о могућности да Вучић и лично позове америчког председника Трампа у посету Србији, Ковачић каже да је позив већ упућен и званичним путем и лако ће се договорити, али је јако битно што ће Вучић бити у УН.

Српски председник боравио је средином јула у САД,у званичној посети, током које се састао са потпредседником Мајком Пенсом, као и сенаторима и конгресменима, и привредницима.

Он је недавно изразио уверење да ће до посете Трампа Србији доћи, до краја ове или почетком идуће године.