Прочитај ми чланак

САДА СЕ КАЈУ: Немци су почели да се плаше миграната

0

У последње време су у Немачкој све чешће почеле да се појављују препоруке од стране полиције. После тога како су мигранти преплавили немачке градове, нагло је порасла преступност.

На пример, само прошле године 175 хиљада миграната се нашло међу осумњиченим за извршени преступ. Дошљаци се (тако врло дипломатски називају мигранте) најчешће лове на џепарењу и крађама по становима, као и на наношењу телесних повреда. Код дошљака су популарни и силовања и сексуално узнемиравање. Жртве напада најчешће стичу озбиљне трауме.

Власти упорно упозоравају своје становништво о мерама предострожности. Конкретно, полиција немачког града Лајпцига је посаветовала жене да се спортом баве само у паровима и да увек буду на опрезу. Такав савет су чувари реда и мира почели да користе пошто је силована 50-годишња жена која је трчала у парку. Злочинац је тако јако изубијао жртву да су морали да је оперишу. „Када трчите мимо некога морате се осврнути како бисте били сигурни да неће да вас нападне“, – изјавио је секретар за штампу градске управе полиције.

Шта је, уосталом, и могао још да уради уочи парламентарних избора? Болећивих бирача у Немачкој је много, они то што је речено могу да схвате сасвим другачије, они могу да окриве полицајце да распаљују мржњу међу нацијама. Толерантно становништво може чак да организује демонстрације како би заштитило „јадне напаснике“.

Апсурд или глупост? Не знам. Или дошљацима који су се у својој отаџбини напатили треба да се дозволи баш све? Наравно, треба се штитити и власти не смеју да дозволе да се напасници са Блиског Истока или из Северне Африке понашају безобразно, бахато или неодговорно. Недавно је велики јаван одјек изазвало обавештење на излогу киоска у коме се продају сувенири у градићу Тегинг-на-Ини у округу Алтетинг, којим се брани улазак у киоск избеглицама.

То је писало у новинама Passauer Neue Presse. «Пажња – то је колективна мера. Ми не желимо да они који траже заклон буду клијенти наше продавнице», – било је написано на папиру. Власница Бригит Бахамаер је објаснила да су оштре мере предузете због учесталих крађа сувенира, за које се сумња да су их починиле избеглице. По њеним речима, само у последње време штета од крађа је изнела преко 400 евра. «Ми се трудимо да водимо рачуна о реду, али ништа не можемо да урадимо, јер странци износе робу користећи различите смисалице», – пожалила се продавачица.

Локални болећиви активисти и градоначелник су забрану госпође Бахамаер назвали кршењем закона о борби са дискриминацијом. Гласине се лако шире… А бургмистер жели да подршку затражи од Берлина.