Прочитај ми чланак

ЗАШТО СЕ РУСКИЊЕ удају за Србе?

0

Још од доба "гвоздене завесе" постоји стереотипно мишљење да су Рускиње заинтересоване за странце само зато што желе да добију визу и напусте своју земљу. Дописница портала "Руска реч" Катарина Лане је испитала да ли је то заиста тако, па је поразговарала са руским читатељкама које су удате за Србе.

Ана и Зоран, Ваљево

Фото: Приватна архива

– Зоран и ја смо се упознали на крову. Он је у Иванову радио на градилишту поред зграде у којој сам ја радила. Скеле су већ стигле и до мог прозора, а он је лети био отворен. Зоран је стајао на крову те нове зграде. Био је висок и леп, другачији од осталих. Све време сам га гледала кроз прозор и осмехивала му се. Он ми се обратио на руском, мада није знао добро језик. Почели смо да се дружимо. Затим се он вратио у Србију, тамо је почео рат, није било никаквих вести, а тада нисмо имали ни интернет. Много сам бринула за њега, јер је био мобилисан. Једва сам сачекала да се укине забрана летова и отишла сам да га посетим. Нисам знала ни куда идем ни шта ме чека. Укућани су ме наговарали да не идем, бринули су се, али ја сам све оставила и отишла код Зорана да будем уз њега. Сада имамо већ троје деце.

Ирина и Слободан, Београд

Фото: Приватна архива

– Ми смо се упознали 1993. године у Москви. Слободан је имао свој бизнис, наши односи су били искључиво пословни. То није била љубав ни на први, ни на други поглед. Мени је једноставно било занимљиво да комуницирам са њим, јер је Слободан веома образован и паметан човек. Много смо разговарали о томе како се живи код њих у Србији, а ја сам му причала како ми живимо. Он је тада већ добро говорио руски, па га ја нисам ни доживљавала као странца, ако ћемо право. Импоновао ми је његов однос према жени, пун пажње и поштовања. И није био површан. Посебно ми се допала једна ствар – причао ми је о девојци са којом се раније састајао, и рекао: „Била је веома лепа и ја сам хтео да ми роди сина“. Руски мушкарци су се сасвим другачије опходили са лепим девојкама по том питању. И ево, ми и сада нашој деци причамо како смо се упознали шестог септембра, а деветог септембра сам се ја преселила код њега. Од тада смо све време заједно. Прошло је 24 године, имамо четворо деце.

Поред ова два, дописница портала „Руска реч“ пронашла је још парова који су желели да поделе своје искуство са читаоцима, а њихове приче можете прочитати: https://ruskarec.ru/rusija_i_srbija/2017/08/25/zashto-se-ruskinje-udaju-za-srbe_828854