Прочитај ми чланак

КАКАВ ШОК Ово се на омиљеној црногорској плажи није десило 135 ГОДИНА!

0

Оно на што су сви познаваоци и љубитељи природе годинама упозоравали, данас се практично догодило - река Бојана готово више не отиче десним краком.

Овако нешто није десило од када је Ада Бојана практично настала, 1882. године, јавља портал Ул-инфо.

– Пре почетка разговора морам се прекрстити. Опростите људима на овој грешци природе, јер ипак су људи криви што се ово догодило. Ја сам на Бојани од 1979. године, интензивно већ 25 година живим на реци Бојани. Треба записати данашњи датум, ово је природна катастрофа, ово је један мали земљотрес за наше душе! Није се тресло тло, али наше душе се тресу и срца свих нас који волимо Бојану – каже за ТВ Вијести Мишко Лековић, заљубљеник у Бојану.

Еколози упиру прстом у Општину, за коју тврде да ненаменски троши средства које им Морско добро уплаћује, а то је износ од око пола милиона евра, на годишњем нивоу.

– Кривци смо сви ми, али у првом реду локална власт. Неће да сарађују ни са Владиним, ни невладиним сектором, ни са рибарима, ни са власницима кућица – каже Џељаљ Хоџић из НВО Зелени корак.

Бригу о продубљивању Бојане преузели су Морско добро и Општина.

– Никад није касно! Сутра вече иде багер да се отвори и имаћемо Бојану као што је некад била. Надамо се да ће или сутра поподне или прекосутра ујутро почети радови да се ушће отвори. Крајем седмице ће доћи машина-рефулер, који ће да ради на отварању рачве – уверава Мустафа Горана, секретар за Комуналне делатности и заштиту животне средине.

Све је то могло много раније.

– Годинама већ инсистирамо на продубљивању рачве, чишћење наноса, трупова, да би се захватила једна већа количина воде из заједничке Бојане – каже Лековић.

Рибари упозоравају да би због онога сто се сад планира на брзину могло доћи до још већих проблема.

– То је мач са две оштрице. Отворити рачву, отворити ушће, а онда почну велике кише, може да штети и кућицама и свему. Треба направити један прави пројекат – мишљења је рибар Иво Кнежевић.

Пројекат регулације реке Бојане у зони ушћа урађен је још 2010. године, али је остао мртво слово на папиру.

Управа за воде ангажовала је тада фирму “ИК Консалтинг” из Београда , а стручни консултант био је познати професор Сава Петковић, који је упозоравао да би затварање ушћа могло угрозити уставни статус Црне Горе и њену међународну репутацију туристичке и еколошке државе.