КАНАЂАНИН РЕШИО: Уводим ред у српске зграде

8

Канађанин Карл Џорџ Ланд, који од 2007. живи у Србији, један је од професионалних управника зграда, који су прошли обуку и обезбедили лиценцу за тај посао.

Процењује се, према подацима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, да је у целој Србији потребно најмање 15.000 професионалних управника да би грађани као станари имали могућност избора. Услуге професионалних управника биће доступне 24 сата и то седам дана у недељи, тако да ће станари увек моћи да пријаве било који квар у згради или проблем, на пример буку или ремећења кућог реда.У Србији се тренутно цена за професионалног управника по стану креће између 200 и 350 динара.

Намерава да у зграду која ће му бити поверена уведе ред по угледу на услове у којима је живео у Канади.

Ланд и још 190, од укупно 221 кандидата управо су прошли обуку у првом испитном року у Привредној комори Србије и обезбедили лиценце за професионалне управитеље зграда. Лиценце ће добити 21. августа и затим покушати на професионалан начин да искорене јавашлук у многим зградама.

Они су прошли обуку у вези са правним оквиром, администрацијом, финансијама, али и конструктивним елементима зграда, противпожарном заштитом, процедурама и понашањем у ванредним ситуацијама, како би могли на квалитетан начин да обављају тај посао у складу са Законом о становању и одржавању зграда.

Уз то, морали су да науче и како да комуницирају са станарима, јер, како се каже, колико људи, толико ћуди. То је можда и један од главних разлога зашто многе зграде немају скупштине станара или су оне неефикасне у решавању свакодневних проблема, најчешће због опструкције самих станара.

Такође, мало је оних који су спремни, имају времена и снаге, да се прихвате неплаћеног посла и баве одржавањем своје зграде.

У све зграде које не буду имале управника зграде из својих редова општина ће наметнути професионалног управника из регистра професионалних управника са лиценцом који ће водити ПКС.

Ланд каже да је у последњих 10 година приметио велике проблеме када је реч о условима становања у Србији:

„То ми доста смета, пошто у Канади није тако“, рекао је Ланд Тањугу.

Истиче да у свом окружењу то хоће да промени, али да није тиме могао да се бави пошто није власник стана, због чега је сада искористио прилику увођења професионалних управника у Србији и прошао обуку како би могао да унапреди услове становања људи, а посебно деце.

Како каже, зграде су старе, не одржавају се и представљају праве „смртоносне замке“.

С друге стране, у Канади су прописи стриктни по том питању, нема професионалних управника, већ можете сами ангажовати електричара, водоинсталатера, чистача и слично, али зграда мора бити одржавана, јер је у супротном предвиђен затвор, навео је Ланд.

Додаје да је курс у ПКС био одличан и да је много научио о прописима у Србији по питању одржавања зграда, безбедносним процедурама и сличном.

Ланд је казао да му већ нуде посао за управљање зградом, јер знају да жели да то буде као у Канади.

ОБУКА

Мрђан Жугић из компаније РУС услужни центар Београд, која се бави одржавањем пословних и стамбених зграда, рекао је да је обука била организована на доста високом нивоу и да му је доста помогла, иако се већ бави тим послом, да положи испит и стекне лиценцу. Истиче да се први пут у Србији грађанима нуди таква врста услуге на професионалном нивоу. Жугић каже да су професионални управници припремљени за разне ситуације на које могу наићи и решавање проблема, као одговарајућу комуникацију са комшијама. Професионални управници са лиценцом моћи ће да буду запослени код некога, сами да оснују фирму или да се уз минимална улагања региструју као предузетници и сами обављају тај посао.

Директорка Центра за едукацију ПКС Мирјана Ковачевић је рекла да постоји велико интересовање, да ће обуке бити настављене у септембру широм Србије, а да ће у другој половини септембра бити и нови испитни рок. Испити ће бити сваког месеца до краја године:

„Кандидати су показали, заиста, завидно знање и махом се ради о полазницима који су прошли обуку у ПКС. Савладали су све што је било заступљено на испиту и добили релевантне информације значајне за обалвјање овог посла. Писани испит су положили сви, 221 полазник, а ко није положио једну област, само ће њу полагати у нарендом испитном року. Онај ко није положио цео усмени испит поновиће све четири тематске области.“

То су: правни аспект, административни и финансијски део, одржавање и комуникација.

Одржавање обухвата текуће и инвестиционо одржавање, културу становања, карактеристике зграде, безбедносне процедуре, енергетску ефиканост и та се област показала кандидатима као најтежа.

Обука траје седам дана односно 50 школских часова, кошта 25.000 динара без ПДВ-а, а накнада за полагање испита и стицање лиценце, као и упис у регистар је 13.000 динара без ПДВ-а.

Ковачевић додаје да ПКС води реигстар који је јавно доступан и да свим заинтересованим може да пружи све потребне информације.

„Приличан број њих већ ради или има најављене ангажмане. Део њих већ ради за неке фирме које се тиме баве, а неки су били председнику скупштине станара, па хоће да добију лиценцу да би могли да раде и у другим зградама.“

Регистар стамбених јединица, како каже, функционише од 12. јуна и у складу са законом шест месеци од дана почетка рада регистра, све стамбене заједнице морају бити у њега уписане до краја године.

Ковачевић објашњава да њихово уписивање подразумева да се именује управник или професионални управник и ако од 1. јануара стамбена заједница није уписала или нема управника, локална самоуправа мора именовати принудног управника из редова професионалних управника.

Професионална управа траје док се станари сами не организују или не ангажују неког другог професионалног управника кога сами изаберу.

Зградама које ни на који начин не реагују на законске обавезе, локална самоуправа ће по пријави инспектора или било ког власника стана у тој згради својим решењем да именује принудног професионалног управника.

„Зато ће ПКС и Министарство грађевинарства повести кампању како би скренуло пажњу грађана на ове обавезе из закона и анимирати све који виде шансу у овом новом занимању“, додала је.

 • VELIKI HRVOSER

  TO U HRVATA POSTOJI VEĆ 15-AK GODINA PA SE NIŠTA NIJE POBOLJŠALO, UOSTALOM KAO I SVE MEDIJSKE PREVARE SA ZAPADA…TU I TAMO KOJI PARLAFON I BRAVA NA VRATIMA ZGRADE (IZ STRAHA OD GLADNIH HRVATA A NE SREĐENOSTI EUROPSKOG TIPA), PO KOJA FASADA I TO KREDITOM BANKE FINANSIRANA I TO JE SVE. AKO IMAJU PARE NA RAČUNU ONI INTERVENIŠU A AKO NEMAJU SAMO KAŽU DA IMATE DUG PREMA NJIMA, PA AKO CURI KROV,PRVO PLATI BURAZERU PA ONI KAD DOĐU I AKO DOĐU.

  MI SAKUPLJALI PARE ZA FASADU I JEDNOM SLUČAJNO OTKRILI DA JE STANJE NA RAČUNU NULA ! POKRALI ! REKOŠE NAM DA SU NAM S TIM PARAMA RADILI PROJEKAT ZA FASADU KOJI PREDSTAVNIK ZGRADE NIKADA NIJE NI TRAŽIO, ALI ONI SU TO KAO TAKO SHVATILI POŠTO SAKUPLJAMO PARE ZA FASADU, I NORMALNO, PROJEKAT JE KOŠTAO TAČNO TOLIKO KOLIKO DA DOĐE NA ČISTU NULU.

  ONDA SMO OTVORILI SVOJ RAČUN U BANCI A NJIMA SAMO UPLAĆIVALI TAJ ZAKONSKI MINIMUM ZA ODRŽAVANJE. A S TIM NE MOŽEŠ NIŠTA,TO ONI POJEDU…I ONDA TI U GODIŠNJEM IZVEŠTAJU DAJU SAVET NA DNU DA TI PREDLAŽU DA POVEĆATE UPLATE ZA 2 ILI 3 PUTA KAKO BI SE MOGAO ISFINANSIRATI KAKAV RAD NA ZGRADI, A TI ZNAŠ DA ĆE TI TO UKRASTI; RADOVI FUNKCIONIŠU SAMO AKO SE ANGAŽUJE BANKA A TAKO JE ZA SVE VEĆE RADOVE I REŠAVA SE KREDITOM, JER JE ONDA U POSLU BANKA GLAVNA I ZAJEBA NEMA,ALI PROBLEM JE ŠTO ONI SA MALIM PRIHODIMA AKO IH JE U ZGRADI 49% ILI MANJE MOGU ZBOG TOG KREDITA DA OSTANU BEZ STANA.

 • Негрутин

  Ћутаће овце као и до сада.
  Овај народ обожава да га карају на све начине а ови управници су таман још један начин.

  • Проблем је што народ нема шта да једе и то буквално. Па мала потрошачка корпа која је праг беде износи 35000 дин. А највећи број пензионера и радника има мање приходе.
   Када почне додатно ударање по џепу дићи ће се кука и мотика.
   У суштини погледајте садашње стање. Људи су се ућутали, нико не говори о одмору, плановима за сутра, …
   Па многи ће проћи поред вас празног погледа јер не виде никакву перспективу. Па ни у посете се више не иде као раније јер је скуп и симболичан поклон (кафа, кесица бомбоне за дечицу).
   Чак су и најефтинији бирцузи полупразни а обично су били пуни (кафа 30 дин.) и у највећим кризама.
   Другим речима не живи се већ животари.
   Милош Обреновић би рекао у таквим ситуацијама попуштај али сад нема више времена ни за попуштање јер све има да ескалира за врло кратко време пошто мере попуштања захтевају припрему, законе, прописе, …
   То је минимум 6 месеци попуштања а режим нема толико времена.
   Не помажу ни лагарије више јер су их се љуфи надлушали.
   Поред унутрашњег дијалога патриотска опозиција треба да припреми платформу за случај да избију масовни нереди због беде у којој се народ налази. Да је то тачно говори чињеница да се већ мењају синдикална руководства у неким синдикатима и да су нови руководиоци некомпромитовани и расположени за радикална решења а то значи улица а по потрби и туче са власницима па и органима реда.

 • моћни Ђоле Јанговић

  Јаране, какво ће ти разочарење да доживиш?! …:)
  Отприлике као оно кад је Поћорек ударио на Степу и Мишића…

  • Канађанин није добро информисан.
   А и где њега губитника нађоше да ми је знати?

  • VELIKI HRVOSER

   A I TA PRESERAVANJA KAKO SU ONI TAMO U KANADI SREĐENI, A CIGANA SVE VIŠE NASELJAVA KANADU, O DUGOVIMA DA SE NI NE PRIČA.

  • Прочитах пре пар сати да је на Западу већи проблем приватни дуг од јавног. Кад им затребају паре они одмах узимају кредит за ту намену. Не сумњам да ће се ускоро појавити и наменски кредит за одржавање зграда. Све је то у складу са најбољим преварантским традицијама Запада.
   А ти приватни дугови који износе и преко 200% БДП изгледа да ће им ускоро пресести.

 • Бели Орао

  Напуш ми се оне ствари .