Прочитај ми чланак

ДОМОЉУБЉЕ НА БУВЉАКУ Ево колико данас вреде успомене на Олују

0

Док се читав хрватски државни врх сјатио у Книну поводом Дана победе и домовинске захвалности, Дана хрватских бранитеља и 22-годишњице војно-полицијске операције "Олуја", изван нацифраних честитки и сликања с огромним букетима пред гробљем, истина је много прозаичнија, оцењује портал "Index.hr".

Портал додаје да се државни званичници надмећу похвалама и комплиментима на рачун војне акције и ветерана који су у њој учествовали, али да људи којима рат не служи као средство за скупљање привилегија тешко могу да осете понос којим се председница, премијер и председник сабора једном годишње разбацују.

У Книну је данас одржана и свечана седница Владе, наводи портал и додаје да премијер Андреј Пленковић такође није пропустио да упути честитку у којој је одао поштовање бранитељима, а огласила се и Колинда Грабар Китаровић.

Председница је исто тако важно истакла да је пред свима велики задатак економске, демографске и моралне обнове друштва, наводи „Index“.

У својој „усхићеној честитки“, напоменула је како нас „овај велики дан испуњава поносом, али уједно нас и обавезује на истрајност у изградњи државе у којој ће сваки наш грађанин у пуној мери остваривати своје животне тежње и доприносити општем добру“.

Али истина је заправо много прозаичнија, па тако медаља или споменица Домовинског рата не може да се поједе, наводи портал. Не може се од ње ни живети. Људи којима рат не служи као средство за скупљање привилегија тешко могу да осете понос којим се председница, премијер и председник сабора једном годишње разбацују, пише „Index“.

Такви људи присиљени су да распродају у бесцење симболе нечега за шта су некад веровали да се боре, па је тако један читалац порталу послао фотографије са карловачког бувљака на којима се види да продаје за 200 куна (28,6 евра) своју медаљу из Олује и споменицу Домовинског рата. Поређане уз остале јефтине дрангулије, висока одличја из рата сад стоје нехајно изложена на прашњавом, простртом шаторском крилу.

Он је тачно проценио колико му, након 22 године, вреди одликовање из рата.

Је ли и овај ветеран део Колиндине честитке, пита се „Index“.

Како је председница рекла, „обавезује ли и њега овај дан на устрајност у изградњи државе у којој ће сваки наш грађанин у пуној мери остваривати своје животне тежње и доприносити општем добру“, закључује хрватски портал.