Прочитај ми чланак

ПОЧИЊЕ ХАОС СА ХРВАТСКОМ: Србија губи стрпљење!

0

Србија ће још једном показати да је конструктивна и толерантна, али неће игнорисати хрватске нове мере за српске производе и успеће да заштити наше произвођаче и извознике, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић уз оцену да Хрватска тиме крши ССП.

Брнабићева је, одговарајући на питања новинара у Подгорици, рекла да на Самит Америчко-јадранске повеље долази мање оптимистична и лошије расположена него када је пре извесног времена одлазила у Трст на Самит лидера Западног Балкана.

 

О Косову

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће Влада Србије учествовати у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији.

Она је Подгорици рекла да је њен највећи утисак да је дијалог о Косову и Метохији почео и да је та иницијатива председника Републике веома успешна.

„Много људи је рекло своје мишљење. Неки су рекли да не желе да учествују. И то је дијалог и то је став, за мене мало неодговоран, али треба да га чујемо. Важно је да је дијалог почео и Влада ће учествовати у њему“, рекла је Брнабићева.

Како је истакла мере које је увела Хрватска сигурно ће бити тема коју ће да покрене на радном делу састанка, јер потез Загреба, како каже, не иде у прилог регионалне сарадње.

„Причали смо пре месец дана у Трсту и две основне теме су биле инфраструктурно повезивање и економска сарадња. Направили смо регионалну привредну комору, постоји толико много ствари у којима сарађујемо и у којима смо сарађивали“, подсетила је Брнабићева.

Председница Владе је констатовала да је Србија много пута показала да је и толерантна и флексибилна и конструктивна, али да јој се чини да сваке године, отприлике у време прославе оружане акције „Олуја“ у Хрватској, из те земље стижу негативни сигнали.

 

– Ово је јасно кршење ССП-а. Ми смо као Влада упутили ноту хрватској влади, односно министарствима пољопривреде и трговине, као и Европској комисији. Разговарамо и са осталим земљама на које се ово односи, како бисмо имали заједнички наступ према овом питању – рекла је Брнабићева.

Додала је да, када неко повуче потез попут Хрватске, онда не може да се говори о економској интеграцији и сарадњи.

То нису ствари које треба да се дешавају у региону, рекла је Брнабићева.

– Србија ће показати још једном да је конструктивна и толерантна, али нећемо ово игнорисати и успећемо да заштитимо и наше произвођаче и извознике – поручила је Брнабићева.

„Србија лидер на Балкану у мировним мисијама“
Премијерка Ана Брнабић навела је да ће Србија на Самиту Америчко-јадранске повеље, који се одржава у Подгорици, поново истаћи своју опредељеност ка војној неутралности и указати на чињеницу да је, и поред тога, један од лидера на Балкану када је реч о учешћу у мировним мисијама.

– Србија је седма земља у Европи и 45. на свету по учешћу у мировним мисијама. И ту се види наша озбиљност и посвећеност мировним процесима у оквиру Уједињених нација и Европске уније – изјавила је Брнабићева одговарајући на питања новинара.

Додала је да ће на Самиту разговарати и о мигрантској кризи током које је кроз Србију прошло, како је рекла, више од милион миграната.

– И ту се Србија показала као један од лидера и најотворенија земља нашег региона и ЕУ, када је реч о помоћи тим људима, а да не затвори своје границе – рекла је Брнабићева.

Председница Владе је нагласила да је Србија успела и да, заједничким акцијама Министарства унутрашњих послова и Војске Србије, заштити грађане наше земље.

– Спречили смо око 22.000 илегалних миграната да уђу у Србију. Успели смо да заштитимо нашу земљу и понашали смо се одговорно – поручила је Брнабићева.