Прочитај ми чланак

ДА ХРВАТЕ ПОТОПИМО И У БУДИМПЕШТИ: Овако су српски ватерполисти славили над …

0

Ватерполо репрезентација Србије играће у полуфиналу првенства света у Будимпешти са Хрватском, а ова два ривала се итекако добро познају.

Мечеви између Србије и Хрватске увек привлаче посебну пажњу јавности, а Србија је у њима до сада била успешнија.

На планетарном шампионату у Казању Србија је у финалу славила управо над Хрватима и постала првак света. Хрватска је водила 2:0, а онда је уследила канонада екипе селектора Дејана Савића за тријумф 11:4.

На Видовдан 2015. године ‘делфини’ су у финалу Светске лиге, у Бергаму, савладали Хрватску резултатом 9:6 (1:1, 1:3, 3:1, 4:1), а поред пехара и чека на 100.000 долара наши ватерполисти су оверили визу за Олимпијске игре у Рију. Најзаслужнији за тријумф нашег тима били су троструки стрелац Душко Пијетловић, као и Андрија Прлаиновић и Душан Мандић, који су постигли по два поготка. По један су дали Ћук и Јакшић.

У финалу највећег спортског планетарног такмичења – ОИ у Рију, изабраници Дејана Савића у финалу су изашли на мегдан хрватским ‘баракудама’ и потпопили их за друго олимијско злато у српској ватерполо историји.

Ватерполисти Србије и Хрватске одиграли нерешено у дербију четвртог кола Групе Б на Европском првенству у Мађарској. Србија водила током већег дела меча, имала и напад за победу, на крају обе екипе освојиле по бод.

Један од занимљивијих дуела игран је и на олимпијским играма у Лондону, када је Србија славила са 15:12. Меч је обележио и ударац Никше Добуда по лицу Филипа Филиповића.

На Европском првенству у ватерполу које је 2003. године одржано у Словенији одиграна је финална утакмица између Србије и Хрватске. Наша репрезентација је славила у изузетно неизвесном и узбудљивом финалу у пакленој атмосфери коју су у Крању направили хрватски навијачи.

Више од 5.000 навијача дошло је у на финалну утакмицу. Међу њима су биле и ударне навијачке групе у Хрватској предвођене Торцидом Сплит и Бед Блу Бојсима. На базену није било места за све, па је много њих остало на улицама Крања. Незадовољни исходом утакмице, коју је Србија и Црна Гора решила у своју корист са 9:8 после продужетака, навијачи из Хрватске, који су били на трибинама, почели су да праве нереде.