Прочитај ми чланак

Варшава и Будимпешта у свађи због односа с Москвом

0

Пољска и Мађарска су у свађи због несугласица у вези с руском специјалном војном операцијом у Украјини, пише лист „Форин полиси“.

Ауторка текста Аманда Коакли напомиње да премијери две земље, Матеуш Моравјецки и Виктор Орбан, имају дијаметрално супротне ставове о сукобу.

„Нелиберални савез у Централној Европи, који су створиле Мађарска и Пољска, ближи се заласку због разлика у односу према руској специјалној операцији. Док Варшава, која је међу главним присталицама политике Украјине, позива да се појачају санкције против Москве и да се повећа војна помоћ Кијеву, Будимпешта избегава било какве значајне мере и уместо тога се усредсредила на очување добрих односа с председником Русије Владимиром Путином“, наводи Коаклијева.

Ауторка текста сматра да погоршање односа Будимпеште и Вашраве може бити штетно за земље које се оглушују о правила Европске уније.

„Тај раздор је подстакао премијера Пољске Матеуша Моравјецког да изјави да су се путеви двеју националних конзервативних влада, које одавно везују отпор према имигрантима, Бриселу и владавини закона – разишли“, наводи се у тексту.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!