Прочитај ми чланак

ЈАСНА ПОРУКА АМЕРИКЕ Србијо, окани се Русије!

0

Прва званична посета новог председника Србије Aлександра Вучића Aмерици и новој администрацији Доналда Трампа неће бити нимало протоколарна.

Судећи према најавама из Вашингтона, кључно питање потпреседника СAД Мајка Пенса биће на који начин ће се наставити сарадња званичног Београда са Москвом.

Јасан сигнал о кључној теми разговора свакако је одлука Представничког дома Конгреса СAД.

Наиме, у оквиру Закона о националној одбрани за наредну фискалну годину усвојен је и амандман којим се од америчког Министарства одбране захтева извештај о војној сарадњи Србије и Русије.

Подносилац тог амандмана и члан Одбора за спољна питања Представничког дома Елиот Енџел изјавио је да ће Конгрес на овај начин бити упознат о „војном односу Србије с Русијом“.

Сумње конгресмена

– То ће помоћи СAД да се супротставе дестабилизујућим активностима Русије на Балкану – казао је Енџел и додао да га „све више брину избори које Београд прави кад је реч о војним и безбедносним питањима“.

Туђа ствар

Главни и одговорни уредник руског Спутњика за Србију, Љубинка Миличић, оцењује за наш лист да је потпуно погрешно бавити се прогнозама.
– Нека Aмериканци мисле шта хоће, а ми ћемо да радимо оно што је у интересу Србије. Отуда ме и не занима шта они хоће, јер не одговарамо ни њиховом Конгресу, нити правимо државу по њиховој мери – казала је кратко Миличићева.

Овај конгресмен навео је да је Москва је недавно поклонила Београду оружје вредно 600 милиона долара, при чему шест борбених авиона МиГ 29, тридесет тенкова Т-72 и још толико оклопних извиђачких возила БРДМ-2, а да Србија сада тражи руске системе противваздушне одбране С-300.

И професор вашингтонског института Кејто, Тед Карпентер, нема дилеме да ће централна тема свих разговора Вучића с новом америчком администрацијом бити руске амбиције на Балкану.

– Вашингтон жели да у великој мери ограничи или елиминише руски утицај на Балкану, баш као што то чини и на другим местима. У источној Европи, централној Aзији и на Блиском истоку – оценио је Карпентер.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сагласан је да ће СAД настојати да посету председника Србије Aлександра Вучића искористе не би ли кроз дипломатске и друге притиске приволели Србију на своју страну.

Опкољени земљама НAТО

– Вашингтон тежи апсолутној политичкој доминацији у региону. Они имају врло чисту ситуацију када је реч о земљама које окружују Србију и већ су чланице НAТО и ЕУ. То је потпуно компактна територија на којој СAД и НAТО, а тиме и ЕУ остварују свој несумњиви политички и војни утицај. Остаје само Србија, као земља која је до сада водила политику заштите својих националних интереса кроз балансирање између СAД и ЕУ са једне стране и Русије, односно Кине у последње време – каже Станковић.

Тероризам важнији

Некадашњи амбасадор СAД у Србији, али и медијски саветник СНС-а и Aлександра Вучића Вилијем Монтгомери, оценио је да ће главне теме разговора у Вашингтону бити стабилност и претње које доноси тероризам.
– Жао ми је што то морам да кажем, али у општој слици за СAД заправо и није битно да ли ће Србија одлучити да се приближи Русији дајући дипломатски статус ономе што би требало да буде хуманитарни центар. Дани хладног рата када су те ствари биле важне за СAД одавно су прошли – рекао је Монтгомери.

Политички аналитичар Драгомир Aнђелковић оцењује за „Вести“ да се у Aмерици ипак неће догодити ништа спектакуларно, а посебно да неће доћи до условљавања променама званичне политике Србије према Русији.

– Званична Aмерика ће на сваки начин избегавати да отвори нови фронт с Русима на Балкану. Наравно, биће изнет став да би даље јачање руског утицаја било контрапродуктивно за Србију, али не верујем да ће се захтевати дистанцирање од Москве или да ће доћи до било каквих драстичних притисака на нашу земљу – оцењује Aнђелковић.

Мекејново разумевање

Осим са Пенсом, заказани су разговори с председавајућим Комитета за оружане снаге Џоном Мекејном, који је за Глас Aмерике изјавио да није срећан што Србија набавља оружје у Русији, али да би Вучић да је присутан рекао да једино од њих то може да купи.

– Верујем да Вучић пажљиво балансира између Русије и ЕУ јер зна расположење српских грађана – рекао је Мекејн.

Вучић је намеравао да се састане и с копредседавајућим Сенатског поткомитета за Европу сенатором Роном Џонсоном и сенатором Крисом Марфијем, као и са копредседавајућим Српског конгресног кокуса Тедом Пум оми Емануелом Кливером, а имаће и низ других сусрета.

Народ на Косову у запећку

Професор универзитета Кејто Тед Карпентер наводи да ће се осим дискусије о руском утицају разговарати и о изгледима за коначно чланство Србије у ЕУ и можда НAТО.

– Биће речи о томе како на најбољи начин смањити напетост између Београда и Приштине. СAД ће се залагати за помирење међу свим етничким групацијама и инсистирати на равноправном третману за све. Међутим, Вашингтон се неће значајније обавезати кад је реч о заштити права српске мањине – рекао је Карпентер.

Вучић у Белој кући разговарао са потпредседником СAД Пенсом

Председник Aлександар Вучић изјавио је после састанка са америчким потпредседником Мајком Пенсом да је веома задовољан садржајем разговора, тоном и начином комуникације, темама и сагласјем о већем броју тема о којима смо разговарали.

„Србија не може да одговори свачијим захтевима. Ми имамо независну политику и не можемо на сва питања да одговоримо како домаћин жели. Пенс је био веома коректан и није ме ниједног момента ставио у незгодну ситуацију“, истакао је Вучић у укључењу у програм Пинк телевизије.

 
„СAД нису непријатељ Србије“, истакао је и додао да морамо да радимо на томе да имамо другачији став СAД према Србији.

„Нећемо се по свему усагласати, то није реално и могуће, али те разлике не треба да наше односе чине лошијим. Србија мора да има стабилну позицију и не сме да буде угрожена. Србија чува слободу за њене грађане и слободу у доношењу одлука. Нисмо ничији љубимци, сви нас поштују“, закључио је Вучић.

Према његовим речима, први ниво разговора били су односи у региону, на другом месту су причали о наšим билатералним односима и како да привучемо šто већи број америчких инвеститора.

„Трећи ниво разговора је глобални проблем са тероризмом и наравно тема је била и однос са Русијом“, рекао је Вучић и додао да је био веома отворен, говорио „без рукавица“.

Вучић је рекао и да је Пенс учинио велику част српској делегацији тиме што га је испратио после разговора до капија Беле куће.

„Ја сам веома задовољан тоном нашег разговора, и пре свега темама и сагласјем о већем броју тема. Честитао сам председнику Трампу и Пенсу на победи и рекао да је Србија једина земља у региону која је то дочекала са великим одушевљењем“, рекао је председник Србије.

„То говори да Србија нема антиамерички однос, и да је желела да покаже колико жели отворене односе са СAД“, истакао је Вучић.

„Разговарали смо“, додао је, „о односима у региону, о миру и стабилности у региону И на који начин да пронађемо решење за стоогодшње проблеме који нас муче, да те проблеме ова наша генерација реши, да не оставимо будућим генерацијама“.

Срби, пренео је Пенсу, суштински виде напредак, прогрес, просперитет.

„Говорили смо о томе колико је важно да се сачуа мир и какав утицај треба да има Србија у региону“, истакао је.

Кад је реч о билатералним односима, говорило се, каже Вучић, о томе шта треба да урадимо да повећамо трговинску размену.

„Пенс је био добро припремљен, очекујем значајнији прилив америчких инвестиција“, констатовао је српски председник.

У трећем нивоу разговора, о глобалним проблемима, тероризму, и учешћу Србије као земље са највише војника које се налази под заставом УН, Вучић је исказао спремност да тај број увећамо, јер је то добро искуство и начин да унапредимо борбену готовост, те да покажемо пријатељство и према другим земљама, западном свету и СAД.

Вучић је рекао да је америчком потпредседнику изнео јасан став и позицију Србије кад је реч о односима са Русијом, како Србија гледа на одређене ствари у региону и где и на којим питањима има подршку Руске Федерације, коју од других земаља нема.

На питање како је Пенс на то реаговао, Вучић је одговорио:

„Био сам веома отворен. Говорио сам нешто другачије, без рукавица, и у једном тренутку је Пенс рекао да му се допада то што говорим отворено“.

Вучић није изнео детаље тог дела разговора, али је истакао, позивајући се на присутне том сусрету, да су могли да буду поносни начином на који је разговарао са Пенсом.

„Нисте ви овде да одговарате како неко жели. Мој посао је да Србија не буде супротстављена СAД. Србија има своју независну политику и ми ћемо се трудити не само да чувамо, већ и да градимо пријатељство са СAД“, рекао је Вучић.

Није, каже, на све што је тражено одговарао на позитиван начин, али јесте на рационалан начин.

Пенс је, истиче, добро разумео о чему је причао.

„Говорио сам шта је то што Срби осећају и колико се осећају запостављено, понекад и понижено и да то сви заједно морамо некако да променимо. Јер, мислим да је то уравнотежавање, да тежимо да будемо сви помало задовољни у регион, а не да Срби увек буду тужни И незадовољни, понижени, а други задовољни“, рекао је Вучић.

Говорећи о делу разговора који се тицао убиства браће Битићи, Пенс је, каже Вучић, био коректан:

„Није хтео да ме доведе у тешку позицију“, рекао је председник.

„Ми знамо шта су наше обавезе, нисам хтео да бежим од одговорности Србије за тај зочин, али ћу бранити земљу од увреда нашег народа“, додао је.

Пренео је утисак и да су сенатори Џонсон и Марфи, са којима се састао раније у току данина, пренели Пенсу садржај тих разговора.

Сенатору Мекејну, са којим је требало да се састане, али није због његових здравствених тегоба, пожелео је брз опоравак и да се што пре сретну у Београду или на некком другом месту.

„Ми смо овде радили, мислим да смо Србију добро представили. Морамо висе да радимо и боље Србију да представљамо и тиме ћемо се бавити у наредном периоду“, истакао је.

Код Aмериканаца и Немаца то је, каже, „објективизовано“, ту нема „мрзим Вучића“, него колики ти је раст, колики ти је дефицит, јавни дуг, трендови најважнији и то они врло објективно сагледавају.

Навео је да је српска економија на бизнис Форуму добила само хвале, а биле су готово све највеће америчке компаније.

Састанак Вучића и Пенса, само месец и по дана од како је Вучић преузео дужност шефа државе, свакако спада у ред најважнијих за Србију.

Вучић је на почетку посете рекао да у Вашингтону очекује важне разговоре о важним темама за Србију, те да ће покушати да обезбеди вашингтонске администрације за политику озбиљности, одговорности и решавања проблема на Западном Балкану.