Прочитај ми чланак

СРПСКИ ТУРИСТИ ОПЉАЧКАНИ У ГРЧКОЈ Држали отворен прозор због покварене климе

0

Српски туристи који су летовали у Никитију у Грчкој покрадени су у свом апартману, када се лопов провукао испод ролетне и украо им два мобилна телефона и фото апарат.

Туристи су постали лака мета лопова највероватније јер им у апартману није радила клима, па су спалави са отвореним прозором, уз готово потпуно спуштену ролетну и затворен комарник.

Фото: Facebook

– Због покварене климе ролетне су нам биле навучене до пола и навучен комарник. Неко га је исекао и провукао се толико ниско. Са сточића су узета два мобилна телефона и фотоапарат, торбица са новцем и документима коју смо јутрос пронашли на тераси – рекла је туристкиња за портал „grckainfo.com“.

Пљачкаши су ипак били довољно обзирни да им оставе документа, уз таблет и кључеве од аутомобила.

– Пошто имам мало дете светло у купатилу је горело да се не би плашило. Ни на крај памети није било да се неко може провући до висине до колена у осветљеној соби. Прекрили су пешкиром испред врата код комшије – додаје она.

Случај је, према њеним речима пријављен полицији, која је изашла на увиђај и узела отиске прстију.

– У шоку сам, настављамо још пет дана, али смо у страху и на спавању – испричала је турсткиња.

Слична ситуација догодила се нашим туристима у Пефкохорију.

Фото: Facebook

– У Пефкохорију младић два дана долази и само лежи и прислушкује шта друштво прича на плажи. Жена се хвалила где је све била и купила бунду. Он се правио да спава, а онда је куцкао поруке. Окупао се, узео пешкир и отишао. Његово друштво је пратило тај пар и у току ноћи: српеј за омамљивање, пљачка. Све су им однели. кућа у којој су били је на главној улици, први спрат. Лопови имају разрађен систем саочим а и ушима на све стране – једно је од негативних искустава које су поделили корисници друштвеих мрежа.

Међутим, портал „Грчка инфо“ подсећа да се пљачке туриста могу десити у било којој земљи и саветује мало више обзира и предострожности:

„Метод рада који лопови најчешће користе је прскање спреја, тзв. гаса „омамљивача“ помоћу ког жртве током ноћи упадају у дубљи сан. Спреј прскају кроз отворене прозоре или терасе соба или апартмана пре уласка, а на мети и најлакше доступни су апартмани у сутерену, приземљу или на 1. спрату уколико им се може лако прићи.

• Уколико се ваш смештај налази на приземљу или лако доступном спрату, а нема ноћног чувара, обавезно током ноћи затворите (и ако постоји могућност закључајте) врата од терасе и прозоре и навуците ролетне.

• Знамо да ово многи не воле да практикују, али уколико је врућина неиздржива – упалите клима уређај. Свакако је боље спавати уз клима уређај него уз лопове у соби.

У случају да не предузмете ове мере предострожности, лоповима олакшавате посао, а полицији отежавате, јер пљачкаши не могу бити адекватно кажњени с обзиром да не постоје трагови обијања врата или прозора.

Уколико вам се деси да током летовања будете опљачкани саветујемо вам да то прво пријавите власнику смештаја у ком боравите, као и представнику туристичке агенције преко које сте дошли на летовање. Они ће вам помоћи да догађај пријавите полицији. Број телефона полиције у Грчкој је 100″, напомињу из „Грчка инфо“.