Прочитај ми чланак

ИЗРАЕЛ УДАРИО НА СОРОША: Европа у паници због новог савеза Нетанијаху-Орбан!

0

У наизглед бизарном дипломатском развоју околности, нико други до држава Израел, обележила је милијардера Џорџа Сороша као "претњу", оптужујући га за "константно подривање демократски изабраних власти Израела".

Како тврде власти у Тел Авиву, организације које финансира Џорџ Сорош „блате јеврејску државу и покушавају да јој оспоре право на одбрану“.

Извор наизглед изненађујуће изјаве израелских власти, потиче из билатералних односа те земље са Мађарском.

Наиме, власти у Мађарској већ месецима воде прави мали рат са Сорошем, који је и сам рођен у Мађарској јеврејској заједници. Власти панонске земље, пре свега, оптужују Сороша и његове организације за мигрантску кризу, а премијер Орбан недавно је покренуо и билборд-кампању на којиј је приказан Сорош уз слогане типа „Не дозволите да се он последњи смеје“, чиме је и званично обележен као „државни непријатељ бр1“.

Сорошеве организације окарактерисале су ову кампању као повратак у мађарску нацистичку прошлост, а према извештавању Ројтерса, на већини постера дописане су антисемитске пароле као што су „смрдљиви јевреј“, „јеврејско ђубре“, итд.

У том тренутку и израел бива умешан у ову ситуацију.

Наиме, поводом Орбанове кампање, уследила је и реакција израелског амбасадора у Будимпешти који се у многоме сложио са Сорошевим организацијама, рекавши да билборди „подсећају на тужна сећања, али показују и мржњу и страх“, подсећајући да је из Мађарске, током другог светског рата депортовано преко 500.000 јевреја.

Изјава није „одлежала“ ни читав дан, а уследила је брза интервенција израелског Министарства иностраних послова.

У изјави без преседана у дипломатској пракси Израела, представник Министарства иностраних послова Емануел Нашон рекао је да амбасадорова изјава „ни на који начин не оспорава критику упућену Џорџу Сорошу, који константно подрива легитимно изабране власти Израела, додајући да његове организације „блате Јеврејску државу и покушавају да јој оспоре право на одбрану“.

Осим што је у реакцији израелске дипломатије оспорена ранија изјава њиховог амбасадора у Мађарској, овај наступ је неуобичајен и због тога што су власти у Тел Авиву увек брзе у одбрани јеврејских заједница широм света, а Сорошева организација у Мађарској управо и функционише преко тамошње јеврејске заједнице.

Ипак, уместо фокуса на конкретах случај Мађарске, израелска диплчоматија се одлучила да изјаву фокусира на претњу, коју по њиховом мишљењу, Сорош представља за Израел.

Апострофиране су организације Хјуман рајтс воч и Фондација за отворено друштво, које су међу најгласнијима у нападу на израелску политику према Палестинцима и окупацију Западне обале.

Изјава, такође, долази само неколико дана пре најављене посете израелског лидера Бењамина Нетанијахуа мађарском колеги Виктору Орбану.

Однос двојице лидера био је претходних месеци донекле поремећен Орбановим речима хвале за Миклоша Хортија, мађарског вође за време Другог светског рата, али је инцидент брзо изглађен Орбановим уверавањима да он има „нулту толеранцију“ за антисемитизам, те да никада није рекао да је ве што је Хорти урадио било исправно.
Према виђењу западних аналитичара, овај „инцидент“ само је учврстио савез Израела и Мађарске који почиње да забрињава Европску унију. Савез се нарочито показао ефикасним при заједничким пројектима за заустављање мигрантског тока, пошто су израелски стручњаци учествовали у пројекту ограђивања мађарске границе. Пројекат је, према проценама, коштао више стотина милиона долара.

За узврат, Мађарска је већ неколико пута била „кључан играч“ Израелу за ублажавање или скидање са дневног реда оптужби ЕУ на рачун те земље, а поводом палестинске кризе.