Прочитај ми чланак

ОВО ЈЕ ИСТИНА о „фестивалу за младе“ – ЕГЗИТУ

0

Висок степен изложености младих ризику од дрога је глобалан друштвени проблем, што потвђује податак да чак 94,1 одсто испитаних посетилаца ЕГЗИТ-а који долазе из земаља ЕУ у свом непосредном окружењу има некога ко конзумира дрогу, док је на просторима ЕКС-ЈУ тај проценат нешто мањи, али такође значајан и износи 86,4 одсто – показују резултати истраживања које је спровела Специјална болница за болести зависности „Вита“ из Новог Сада током музичког фестивала ЕГЗИТ на узорку од 202 посетиоца, узраста од 20 до 30 година, током четири дана трајања фестивала. Истовремено, чак две трећине (61,8 одсто) испитаника из земаља ЕУ је пробало дрогу, а са простора бивше Југославије скоро половина (47,5 одсто).

Такође, више од 88 одсто испитаника који долазе из земаља ЕУ је било понуђено са неком од дрога, док је та врста директне изложености и ризика код младих са простора ЕX-YУ присутна са 69,5 одсто.

Што се тиче предрасуда младих везаних за дроге, које додатно повећавају ризик од наркоманије, 64,7 одсто младих Европљана прави разлику између лаких и тешких дрога, а то мишљење има и 48,3 њихових вршњака из региона. У  складу са тим јесте и став да се дрога може узимати под контролом, односно повремено и у специјалним приликама који има чак 85,3 одсто анкетираних из ЕУ и 72 одсто са простора ЕКС ЈУ.

Истраживање болнице „Вита“ је показало и то да млади у земљама ЕКС-ЈУ се у највећој мери о проблему наркоманије информишу код пријатеља, на интернету, путем медија, а свега четири одсто у породици. Слични резултати су и код испитаника из ЕУ. Занимљиве су разлике у очекивањима младих о томе ко може највише да утиче да се смањи проблем наркоманије, млади из ЕУ у већем проценту верују у моћ државе у односу на смањење злоупотребе дрога, док њихови вршњаци у региону више очекивања полажу на породицу.

Према речима Милана Влаисављевића, директора болнице „Вита“, резултати истраживања између осталог указују на то да су проблеми злоупотребе дрога, наркоманија, као и постојање одређених предрасуда глобални и универзални феномени у савременом друштву, који нису заобишли ни наше просторе. Оно што би могла бити слаба утеха у овом тренутку, јесу нешто повољнији резултати испитаника из нашег региона, што је уједно и упозорење јер је већ дуже време присутан један негативан тренд убрзаног приближавања наведеним показатељима.

Такође, не сме се испустити из вида узорак испитаника, млади посетиоци  ЕГЗИТ фестивала. Недавно објављени резултати истраживања, које је такође спровела болница „Вита“ на случајном узорку од 406 младих Новосађана, иако забрињавајући, нису у рангу наведених.

Да подсетимо – 22 одсто  младих Новосађана је пробало неку од дрога, 61 одсто има неког у непосредном окружењу ко користи дроге, око 49 одсто је било понуђено са неком од дрога, две трећине њих и даље дроге деле на „лаке“ и „тешке“, 35 одсто сматра да се дрога може узимати повремено и у специјалним приликама.