Прочитај ми чланак

МИСТЕРИОЗНО СЕЛО У КИНИ: Место које становници не смеју напустити…

0

Пре 30-ак година ово је село било само једно од сиромашних кинеских села, с популацијом од 600-тињак становника

Питање како је кинеско Хуакси од сиромашног села дошло до свог луксуза које га окружује и даље је обавијено велом тајне. Становници о свом богатству не говоре и оно се сматра тајном, а приступ медијима прилично је ограничен.

Зашто се не напушта? Једноставно, ако га напустите, губите све што сте стекли, тако да је живот у овом селу дословно живот у златном кавезу.

Кинеско село Хуакси, смештено је у покрајини Јиангсу, потпуно оправдано носи назив “Село богаташа”. Небодер на 72 спрата, хеликоптери на небу, тематски парк и луксузне виле само су неке од баханалија које красе ово, најнеобичније село на целом свету.

Сваки од две хиљаде становника, колико их овде службено живи, има више од 143 хиљаде долара на банковном рачуну и живи у вили. Заправо, сви живе у потпуно идентичним вилама.

Но, постоји и квака. Ако село напустите и одлучите да се преселите негде другде, губите све што имате на банковном рачуну и, наравно вилу, па због тог правила готово нико не сме да напусти златно село јер ће остати без ичега и завршити на улици. Споменимо још и да већина становника ради седам дана у недељи па се поставља питање где уопште и када становници могу потрошити сав тај новац? Очито само у Хуаксију.

Пре 30-ак година ово је село било само једно од сиромашних кинеских села, с популацијом од 600-тињак становника. Али тада је високи партијски званичник Ву Ренбао донео план који је требао да донесе просперитет селу. Ускоро је основао неколико фирми и од сиромаха учинио богаташе.


Медији су се за Хуакси заинтересовали 2004., кад је објављено како становник села годишње у просеку заради готово 18 хиљада долара, што је знатно већи износ од оног који можете зарадити у другим кинеским покрајинама.

Како би показали снагу села, 2011. власти су изградиле фасцинантан небодер на 72. спрата, за чију је изградњу потрошено 430 милиона долара. Висина небодера 328 метара, чиме је, примера ради, за четири метра виши од Ајфеловог торња.

Село има и превозно предузеће, али оно, како би очекивали, не саобраћа копном већ небом. Наиме, за превоз становника користи се хеликоптер, па тако становници у околним градовима могу бити ту већ за десетак минута.

Ту је и велики тематски парк у којем се налазе реплике славних грађевина, као што су Кинески зид и Забрањени град.

Такође, клубови и барови не постоје па се на крају поставља питање какав је доиста живот у овом пребогатом, мистериозном селу, пише Пункуфер.хр.