Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Ана Брнабић треба да сакрије Вучићев криминал

0

Ивица Дачић и Ана Брнабић су политички каријеристи који би за мало власти очито пристали на свако лично понижење

Посланици Скупштине Србије јуче су започели расправу о изменама и допунама Закона о министарствима, чије је усвајање први корак у избору Ане Брнабић за премијера, али председник Двери Бошко Обрадовић оцењује да ће и ту нову владу заправо водити Александар Вучић.


– Од ове владе очекујем наставак зависности Србије од ЕУ, НАТО и ММФ, а на штету Србије – каже Обрадовић у интервјуу за Курир. Осим о новој влади, он говори и о притисцима власти, опозицији, геј паради…

Ускоро добијамо новог премијера, па хајде да сумирамо рад доскорашњег шефа Владе – које је Вучићево највеће обећање које није испунио?

– Не памтим да је ова власт испунила било које своје предизборно обећање. Победили су на изборима на причи о борби против криминала и корупције, али практично ништа нису урадили на том пољу. Примера ради, нису донели кључни закон о испитивању порекла имовине свих политичара и тајкуна од 1990. до данас. За пет година власти СНС није завршен нити један судски поступак и данас се у затворима Србије не налази ниједан политичар ни тајкун који нас је опљачкао у претходних 20 и више година. Све је била једна велика глума, лаж и превара.

Како вам се чини избор Ане Брнабић за мандатара?

– У питању је стављање маске за сва безакоња Вучићеве власти, како би се иза ње сакрио сав криминал и корупција у његовом најближем окружењу. Њено именовање видим као нови диктат Запада, јер је Брнабићева цео живот радила за америчке компаније и невладине организације. Ово је само наставак њеног рада као агента западних интереса, али сада на највишем месту у српској власти. Ово је понижење за све гласаче СНС и СПС.

Да ли очекујете да њена влада буде боља од Вучићеве?

– Најпре очекујемо од мандатара да у свом експозеу одговори на кључна питања. Хоће ли повући потезе који ће спречити продају наше земље странцима од 1. септембра ове године? Да ли ће прекинути са погрешном економском политиком потпуне подршке страним компанијама коју је до сада спроводио Вучић и та средства преусмерити ка домаћој привреди и пољопривреди? Да ли ће нова влада имати министарство за бригу о породици?

Шта мислите о идеји да се у новој влади Брнабићева бави економијом, док би Дачић био задужен за политичка питања?

– Идеја двоглавог премијера је антиуставна и бесмислена. Јасно је да таква влада неће ни имати премијера, односно да ће председник владе и даље бити Вучић. Дачић и Брнабићева су политички каријеристи који би за мало власти очито пристали на свако лично понижење.

Посланици су се јуче вратили у скупштинске клупе, али је евидентно да парламент све ређе заседа. Зашто?

– Зато што власт гуши сваки глас опозиције. Председник Скупштине забрањује посебне седнице на актуелне теме иако по пословнику о раду има обавезу да закаже најмање једну месечно на захтев народних посланика опозиције. Министри не подносе извештај о раду иако имају обавезу да то чине на свака три месеца, као и да дођу на седнице надлежних скупштинских одбора и одговарају на питања посланика. Влада не долази последњег четвртка у месецу на скупштинска заседања да одговара на посланичка питања. Дакле, укинути су сви скупштински механизми да се контролише рад Владе и Народна скупштина је згажена и практично укинута. СНС не подноси ни најмањи глас који хорски не слави господара Вучића. Ми који у опозицији не желимо да будемо Вучићеве слуге добијамо опомене, искључује нам се микрофон и спречава се могућност да грађани чују своје представнике у Скупштини за које су гласали. То се зове диктатура.

Хоће ли вам недостајати Маја Гојковић ако, како се помиње, оде у министарску фотељу?

– Не видим логику да неко ко је променио 10 политичких партија буде на било којој високој функцији, али политички прелетачи су сама суштина постојања и рада СНС, тако да је, када су они у питању, све могуће.

Кад смо код министара, спомиње се и да би социјалиста Бранко Ружић могао да добије ресор у новој влади.

– Комедија. Највећи опозиционар у редовима власти, највећи критичар Вучићеве страховладе у редовима СПС, оштри бранилац части СПС од свих понижења од СНС – прешао је преко свега да би добио државну фотељу и постао највећи апологета Вучића и сарадње СНС и СПС. Поставља се питање да ли је фотеља била једини разлог његовог бунтовништва и колико онда уопште више вреди његов политички став о било ком питању.

Чекају нас београдски избори, а прича се да је СНС у паници,јер нема јаког кандидата за градоначелника. Какву трку очекујете, спремате ли се за те изборе?

– Двери се максимално спремају за градске изборе на којима ћемо кандидовати идеју Београда као породичног града. А у СНС као да нема никог другог функционера или кандидата за највише државне функције изузев Вучића. Нису имали другог кандидата за председника Србије, сада немају кандидата за премијера, а очигледно да имају проблем и са кандидатом за градоначелника Београда. Претпостављам да ће Вучић, поред места председника државе, премијера, координатора свих тајних служби, председника Демографског савета, који никада није заживео, и председника СНС, након оставке Синише Малог преузети и функцију в. д. градоначелника Београда.

Може ли опозиција на неке наредне изборе у једној колони? Шта вас спаја, а шта раздваја?

– Треба да нас спаја борба за поштене и фер изборе и слободне медије, без обзира на све наше разлике, које су велике. С друге стране, на изборе треба излазити у предизборним коалицијама са онима са којима имате сличне идеолошке и програмске ставове. Нисам присталица новог ДОС, нити желим да будем део западних обојених револуција. Залажем се за сарадњу у опозицији и прављење што ширег народног и патриотског фронта против ове власти, али сматрам да тај опозициони фронт треба да воде људи који досад нису били на власти.

Ко је заправо права, а ко лажна опозиција?

– У опозицију не спадају Чедомир Јовановић, Ненад Чанак и Војислав Шешељ. Они су увек спремни да у пресудним тренуцима притекну у помоћ власти, они добијају похвале од господара Вучића лично, они служе за слуђивање гласача опозиције и поделе у опозиционом табору. Много је поштеније да се придруже овој власти него да глуме опозицију за паре.

(Зло)употреба институција
ЖИВИМО У ДИКТАТУРИ

Како коментаришете све чешћу (зло)употребу државних институција у обрачуну са неистомишљеницима?

– Власт која пребија новинаре, користи услуге батинаша, пере паре преко лажних уплата у изборним кампањама, краде на изборима, гуши слободне медије – спремна је на све у обрачуну са политичким противницима. Кад власт почне да користи полицију, тужилаштво и судство у партијске сврхе, онда смо дубоко загазили у диктатуру.

О геј паради
ПРОМОЦИЈА ЛГБТ ДОСТИГЛА ВРХУНАЦ

Разговарамо у дану када се у Београду одржава Парада поноса. Двери и даље не мењају став када је реч о ЛГБТ популацији?!

– Досад смо имали једну, а сад имамо две геј параде годишње, као и избор првог геј премијера у југоисточној Европи, што је додатно понижење за српски народ и све грађане који су окренути породичним и традиционалним вредностима.

Промоција идеологије хомосексуализма у Србији траје већ више од две деценије, али је свој врхунац доживела у време Вучићеве власти. Нико до ове власти није тако јако стао у заштиту геј парада и промовисања ове идеологије од наших вртића и школа до свих нивоа политике и медија.