Прочитај ми чланак

СТАРАЦ СОФРОНИЈЕ САХАРОВ: „Не одвајајте се од Патријаршијске Цркве“

0

Новопронађено писмо архимандрита Софронија (Сахарова) архимандриту Адријану (Кирсанову), о црквеном јединству.

Предлаже се читаоцима, писмо старца Софронија (Сахарова) – ученика и сатајника преподобног Силуана Атонског и оснивача Јовано-Претечиног Манастира (Мелдон, округ Ессекс, Енглеска), – са одговорима на питања старца Псковско-Печерске обитељи Адријана (Кирсанова), прозорљивца и молитвеника

Написано 1991. године, ово писмо звучи веома актуелно и данас: у њему се говори о важности црквеног јединства. То је упозорење старца свима нама – и подсећање на најважније.

* * *

TOLLESHUNT KNIGHTS

by Maldon, ESSEX

CM98EZ

од Архимандрита Софронија

27. април 1991 г.

Христос Васкрсе!

Оче Свети,

Игумане Адријане,

најдаргоценији нам у Христу брате

и саслужитељу Престола

Великог Бога и Спаситеља света.

Напокон је до мене дошла Ваша Пасхална честитка (од 25-III). Журим да Вам без одлагања одговорим на 3 (три) Ваша питања. 

1.) Најважнија тачка: Каквом црквеном покрету треба следовати? Умољавам Вашу Светињу да послуша мој глас, грешнога човека: Држите се свим силама само Патријаршијске Цркве. Држите се чак до „исповедништва“, да не кажем „мучеништва (тј. чак до смрти). Спасење је само у Њој. Сви други покрети, ма како благочестиви они били по њиховим спољашњим пројавама, – замка су вражија. Кроз њих ће доћи само раскол, ненавист, општа погибао.

Пишем Вам још и са великом свесношћу моје одговорности пред Богом – и Црквом, искупљеном драгоценом Крвљу оваплоћеног Сина Божијег.

Ма какви били неизбежни недостатци – Она, и само Она, наћи ће Свој верни пут. Тако је у своје време говорио Јован Златоусти; тако је говорио преподобни Серафим Саровски; тако мисле сви подвижници свих родова, који се истински боје да погреше.

Држите се свим силама само Патријаршијске Цркве. Спасење је само у Њој. Сви други покрети – клопка су демонска.

2) Молити се за демонопоседнуте* – значи „крв проливати“.

Могуће је да Ви сада, после толико много страдања, већ немате сила. Зато, уколико је то могуће, отказујте се од тог подвига. Верујем, да Вас Господ неће напустити.

3) Пут у Јерусалим (опростите: ја сам већ више него 1/2, већ 3/4 слеп). Чини ми се, да уколико са Вама пођу људи, способни да Вам помажу у сваком тренутку, онда преузмите тај ризик. Знам да је сада у Израелу веома тешка атмосфера. Но, б.м. Руска мисија за Вас све може обезбедити.

* * *

Сам ја, болујем од злоћудног тумора. Просто не знам, када ћу умрети. Сила је у мени сасвим мало. Дани и ноћи пролазе у борбама са боловима. Ја скоро све време проводим у постељи или у удобној фотељи. Давно не служим Литургију. Не владам мојим ногама. Не ходам сам. Не могу се окретати око Престола и томе слично, природно мом узрасту (ја сам се родио 1896 г.). 

Мени је све постало напорно. Веома ми помаже јеромонах Серафим. Он је Француз, но потпуно влада руским језиком. Он ће ускоро, ако Бог да, поћи за Русију и б.м. посетити Вашу обитељ. О мени ће бринути јерођакон Николај, којег Ви знате. Њега је мени послао Господ, за дане последње старости. Он је унук мог вољеног брата Николаја. Он Вам се са љубављу клања до земље.

Опростите за овако лоше написано писмо. Но, умољавам Вас – ни за шта се не одвајајте од Патријаршијске Цркве. И другу Вашу духовну децу задржавајте само у њој (тј. Патријаршији).
Предани вам с љубављу Христовом
Архимандрит Софроније (Сахаров)
Са руског игуман манастира Пиносава Петар (Драгојловић)

21 / 06 / 2017

* Старац Адријан се дуго година бавио мољењем и исцељивањем демонопоседнутих.

БОНУС ВИДЕО

Протојереј – ставрофор др Милош Весин, професор Богословског факултета у Либертвилу, САД, у емисији „Интервјуи”, у продукцији медијске куће „Центар”, причао о понашању у цркви током литургије и молитви (00:17:00), о томе шта је личност у православљу (00:19:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.