Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА И СЛОВЕНИЈА НА ИВИЦИ СУКОБА: Рупел би да шаље ратне бродове у Пиран

0

Словеначки политичар Димитриј Рупел, некадашњи шеф словеначке дипломатије у три мандата од проглашења независности, изјавио је, уочи најављеног објављивања арбитражне одлуке о граничном спору Словеније и Хрватске у Пиранском заливу, да би Љубљана тамо требало да пошаље ратни брод који би чувао словеначке територијалне воде.

Рупел је за словеначку Нову24тв рекао да Хрвати не поштују одуке које им не одговарају. Некадашњии дугогодишњи шеф словеначке дипломатије и један је од суоснивача Словеначког демократског савеза 1989. залагао се за успоравање уласка Хрватске у Европску унију.

Иначе, арбитражни суд саопштио је раније да ће одлуку о том спору саопштити 29. јуна.

„Две земље ће имати шест месеци за спровођење пресуде. Хрвати имају пуно простора за маневар, јер су иступили из арбитраже. Хрвати имају управо такву навику, да оне делове пресуда које им одговарају испоштују, а оне који им не одговарају, једноставно не испоштују. Лако им је понашати се тако јер су им Словенци то допустили“, навео је Рупел.

Рупел, наиме, сматра да је проблем у томе што ће Словенци и даље ићи на море у Хрватску и да су за тих, како каже, 14 дана одмора, по могућности у неком кампу, спремни да жртвују интересе своје земље.

Према његовим речима, Словенија би требало да у Пирански залив пошаље свој ратни брод Триглав и купи још бродова који ће бранити територијалне воде Словеније, преноси Нова24тв.

Иначе, најављена пресуда арбитражног суда могла озбиљно да поремети односе две државе, чланице ЕУ, који су ионако крхки.

Хрватска је, наиме, једногласном одлуком Сабора 2015. напустила арбитражни поступак због његове компромитације и не сматра се обавезном да поштује одлуку арбитраже ма каква она била.

Словеачки министар спољних послова Карл Ерјавец изјавио је да „тешко може замислити“ ситуацију у којој Хрватска не би признала најављену одлуку међународних арбитара о решењу граничног спора са Словенијом. Словенија ће одлуку арбитара поштовати, а то би морала и Хрватска, казао је Ерјавец.

Словеначки патролни бродови после објаве арбитражне одлуке без сумње ће се појавити у спорном подручју, на пример на коридору до отвореног мора, за који се надају да ће добити одлуком арбитражног суда.

Како у Загребу сматрају да је реч о хрватском територијалном мору, није тешко замислити инциденте приликом »блиских сусрета« словеначких и хрватских полицајаца на мору, као и у случају да, на пример словеначка страна покуша да ишчупа из мора узгајалишта шкољки хрватских рибара, која би одлуком арбитраже могла да се нађе у »словеначким водама«.

У том случају, наводи Нови лист, боље је не спекулисати што би могло да се догоди.