Прочитај ми чланак

„НОВОСТИ“ ОТКРИВAЈУ: Aко буде премијер Дачић губи ресор

0

Челници СНС предочили социјалистима да не гаје велике амбиције. СПС би могао да остане на истом броју портфеља.

Уколико лидер социјалиста Ивица Дачић буде изабран за премијера, велика је вероватноћа да неће задржати и ресор спољних послова, сазнају „Новости“.

Према новим информацијама, на последњем састанку челника СНС и СПС покренута је и та тема, а Дачићу је отворено предочено да ако се врати у фотељу председника Владе, социјалисти не треба да се надају већем делу колача у извршној власти него што га тренутно имају.

Председник Србије Aлександар Вучић поручио је у понедељак да ће мандатар за састав нове владе биће предложен током ове недеље, односно да ће цео посао бити завршен у уставним роковима:

– Биће добар премијер или премијерка, сигуран сам, а и министри ће бити добри. Моје је да обавим тај посао, а велика је прилика да се изабере влада која ће наставити с реформама, мада се у ту причу убацују тајкуни и политичари који су опљачкали и задужили земљу.

 

ЈAВНA ПРЕДУЗЕЋA

На састанку СНС и социјалиста покренуто је и питање учешћа кадрова СПС у јавним предузећима. Поједини функционери социјалиста нису крили да су незадовољни расподелом функција, јер, осим „Србијагаса“, не контролишу ниједну државну фирму.

 

У фото-финишу премијерске трке и даље је „у игри“ неколико опција, и за чланове владе и за њеног шефа. Осим Дачића, као кандидати високо се котирају и министарка државне управе Aна Брнабић и градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС Милош Вучевић.

У случају да избор падне на Брнабићеву, актуелни в. д. премијера Дачић би остао на месту министра спољних послова.

Уколико му измакне премијерска фотеља, није искључено ни да Вучевић ипак буде ново лице у Немањиној 11, и то на месту министра правде.

Према оваквој расподели кадровских карата, социјалистима би вероватно припао још неки ресор, а међу потенцијалним новим министрима из редова СПС помињу се Бранко Ружић, који би могао да добије ресор екологије, и Предраг Марковић.

Функционерка СНС Зорана Михајловић каже да се не сме мењати курс нове владе и да ће се до инаугурације председника, 23. јуна, знати ко ће бити нови премијер. Она је, коментаришући изјаву Ружића да ће у будућој влади бити више кадрова СПС, рекла да Србија прво треба да добије мандатара па да се разговара о њеном саставу.

ВУЧИЋ: РAЗУМЕМ ЂИЛAСA И ТAЈКУНЕ

Председник Србије Aлександар Вучић изјавио је да све који га нападају по медијима веже заједнички инерес, да разни тајкуни желе да му „сломе кичму“, али и да је уверен да грађани умеју добро да процене ко и на какав начин ради. На питања о кампањи „Курира“ против њега и учесталом појављивању у тим новинама бившег градоначелника Драгана Ђиласа, Вучић је рекао да сви раде свој посао, по својој савести, али да он, за разлику од других, и кад је губио на изборима, кривца није тражио у медијима и другим стварима:

– Разумем ја и Ђиласа и тајкуне. Шта бисте ви радили да изгубите изборе са 48 према шест процената, или са 46 према 10 одсто у граду?