Прочитај ми чланак

ДАНАС ПОЧИЊЕ ПЕТРОВСКИ ПОСТ: Ево шта смете, а шта не смете никако да радите!

0

Дужина поста је различита и зависи од датума прославе Духова или Педесетнице

За вернике Српске православне цркве почео је Петровски пост, установљен у славу светих апостола Петра и Павла и осталих апостола који су се после силаска Светог Духа постом и молитвом припремали за хришћанску проповед.

 

Овај пост сличан је Божићном, али је нешто блажи од њега. Они који посте од данас не би требало да једу месо, јаја, павлаку, сир, кајмак, чоколаду и све што спада у мрсну храну. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим среде и петка, који се посте на води.

Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља.

На дан Рођења Светог Јована Крститеља једемо рибу, иако падне у среду или петак. Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо, већ једемо рибу, вино и уље.

Пост се завршава 12. јула, на Петровдан, празник који је посвећен светитељима Петру и Павлу. Дужина поста је различита и зависи од датума прославе Духова или Педесетнице који спада у покретне празнике повезане за Васкрс.

Такође, на Ивандан, односно 7. јула, се једе риба, без обзира на дан који је те године.

Најдуже може трајати шест недјеља, а најкраће једну седмицу и један дан. Петровски пост спада у један од четири најважнија годишња поста које СПЦ прописује својим канонима.

У сваком посту важно је не само уздржавати се од мрсне хране већ и духовно се уздисати, имати лепе и чисте мисли.

Водите рачуна и о свом духовном здрављу.

КАКО ДА ИЗДРЖИТЕ ПОСТ

Организам се на неку врсту хране навикава и уме да реагује бурно кад му је та храна ускраћена. То је зато што метаболизам ради одређеном логиком, што зависи и од типа грађе, али за сваки од тих типова важи правило да се тело побуни кад му је та логика поремећена.

Сврха поста негде и јесте да нас избаци из те рутине, да својом упорношћу превазиђемо телесне пориве, да докажемо себи да дух може да надвлада тело. Првих дана поста једноставно смо на искушењу.

Навике тела хоће својим путем, а ми треба да их победимо. Притом, све је то здраво и за наш организам, колико год се он бунио.Криза траје између три и седам дана. Организам гура у свом правцу, тражи храну на коју је навикао, можете чак и сањати да једете мрсну храну. Најважније је знати да то неће потрајати дуго.

Кад се тело навикне на нови режим, остатак поста ће вам бити лак и на крају ћете бити поносни на себе што сте издржали.

Ако се бринете за своје здравље и осећате се слабо, обратите пажњу на то шта једете, како бисте били сигурни да сте унели све потребне елементе.

У данима кад се једе риба, обавезно је поједите, и то маснију рибу, како бисте унели есенцијалне масне киселине.

Протеине можете надокнадити орашастим плодовима, а водите рачуна и о томе да поједете довољно свежег воћа и поврћа.Тако ћете бити сигурни да немате чега да се плашите и да је сваки осећај слабости само због навике и да треба да истрајете у свом науму.

Наравно, све ово важи за здраве људе, а ако сте болесни и пост вам угрожава здравље, посаветујте се с лекаром да ли би требало да постите и које намирнице бисте морали да уносите у организам. За све остале – криза траје кратко, а позитивни ефекти поста трају много дуже, па сами размислите да ли се исплати.