Прочитај ми чланак

ОСНОВАН ПОКРЕТ „СЛОБОДНИ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ“- Јанковић на челу

0

У Београду је основан нови политички покрет "Слободни грађани Србије" за чијег председника је изабран бивши омбудсман и председнички кандидат Саша Јанковић.

За чланове председништва покрета изабрани су – Аида Ћоровић, Срђан Шкоро, Горан Марковић и Душан Теодоровић.

Оснивачка скупштина новог политичког покрета присуствује 62 оснивача и бројне познате јавне личности.

Међу присутнима су редитељ Горан Марковић и Здравко Шотра, музичари Васил Хаџиманов и Владо Георгијев.

Јанковић је након избора за председника поручио да је данас основана политичка организација која ће вратити осмехе на лица грађана и грађанки Србије и радити на оздрављењу државе и друштва.

„То је оно због чега смо се окупили, да оздравимо наше дубоко подељено друштво, да оздравимо наше институције и државу која мора да нам гарантује равноправност, једнакост, правичност, правду, све што смо уписали у наше циљеве, а они су многобројни“, рекао је Јанковић.

На питање о сарадњи са другим политичким организацијама, Јанковић је на конференцији за новинаре рекао да ће о томе одлучити председништво и појаснио да ће покрет сарађивати са онима који без резерве деле вредносне циљеве, али не и са онима који су спремни на отворену или прикривену сарадњу са влашћу.

Јанковић сматра да ће у Србији постојати две политичке опције, једна окупљена око Александра Вучића, а друга демократска која жели будућност Србије без страха, без притисака, уцена, без криминала и која ће, како верује, бити окупљена око покрета Слободни грађани Србије.

„То је цивилизацијска и вредносна подела. Очекујемо да ће покрет бити тежиште окупљања демократских снаг“, рекао је Јанковић.

Он није желео да коментарише изјаву америчког амбасадора о листу Информер, рекавши да ће се о политичким питањима изјашњавати у наредним данима.

Такође, навео је и да ће о учешћу на београдским изборима одлучити председништво.

„У статуту стоји да ће покрет уцествовати на свим изборима, а о конкретним изборима ће одлуцивати председниство“, подвукао је Јанковић, наводећи да се та тема није разматрала, будући да је покрет тек основан.

Он је позвао медије да подстичу рад покрета својим питањима, додајући да ће се размотрити свака опаска јавности.

„Моје очу су упрте у будућност, будућност благостања, мира, а не рата, сарађе, а не поделе“, истакао је Јанковић.