Прочитај ми чланак

Преминуо „Краљ стрелаца“ Тоза Веселиновић

0

Бивши југословенски репрзентативац и један од најбољих фудбалера новосадске Војводине у њеној историји, Тодор Веселиновић, умро је данас у Атини у 87. години живота.

Мождани удар, који је доживео почетком маја, је узрок смрти једног од најбољих нападача у историји југословенског фудбала.

Тодор Тоза Веселиновић је најдубљи траг оставио у својој Војводини, чији је рекордер по броју постигнутих голова. На 196 првенствених утакмица 126 пута је био стрелац, а током 50-их година прошлог века четири пута узастопце је био најбољи стрелац лиге.

Током служења војног рока (1952. године) играо је за Партизан и на 53 меча дао 50 голова. Почетком 60-их се отиснуо у печалбу и наступао за Сампдорију, бечке клубове Вијену и Аустрију, белгијски Сен Жил и Асутрију из Клагенфурта.

За репрезентацију Југославије је уписао 37 наступа и постигао 28 голова. Освајач је сребрне медаље на Олимпијским играма у Мелбурну 1956. године, а био је и учесник Мондијала у Швајцарској 1954. и у Шведској 1958. године.

По завршетку играчке каријере кренуо је да се бави тренерски послом, радио је у својој Војоводини, зрењанинском пролетеру, колумбијском Санта Феу, потом био и селектор Колумбије, а круна тренерској позива је била позиција селектора СФРЈ, а коју је постављен после разочаравајућег резултат репрезентације на Мондијалу у Шпанији 1982. године. Ипак, иако је репрезентација је под његовим вођством успела да се пласира на Европско првенство у Француској 1984. године после оног чувеног Радановићевог гола Бугарској на сплитском Пољуду, на континенталној сморти најбољих је доживела фијаско. Након тога је радио у Турској, где је оставио дубок траг у Фенербахчеу са којим је освојио две титуле у другој половини 80-их, те Италији и Грчкој, у којој је остао да живи до смрти.