• Почетна
  • СПОРТ
  • Вучинићева симултанка са Хрватима на ‘Маракани’ и победа ‘плавих’ са деветорицом
Прочитај ми чланак

Вучинићева симултанка са Хрватима на ‘Маракани’ и победа ‘плавих’ са деветорицом

0

Вечерас се присећамо прве утакмице баража за пласман на У21 Европско првенство између селекција Србије и Црне Горе и Хрватске из 2005. године, коју је обележио хет-трик Мирка Вучинића, али и два искључења наших играча.

Мечеви наше младе репрезентације не памте онакву атмосферу каква је то вече владала на београдској „Маракани“.

Упркос томе што се радило о селекцијама до 21 године, ривалитет који влада између Србије ( тада СЦГ) и Хрватске привукао је на наш највећи стадион око 30. 000 навијача, који су имали прилике да присуствују једној сјајној фудбалској представи наше селекције.

Многи од тих играча који су те новембарске вечери истрчали на терен касније су успели да изграде велике каријере, а ту су били са једне стране Мирко Вучинић, Бранислав Ивановић, Милош Красић и са друге Лука Модрић, Едуардо Силва, Ведран Ћорлука…

‘Наоштрене’ навијаче на стадиону Вучинић је врло брзо рагалио, пошто је већ у трећем минуту након одличног центаршута Бошка Јанковића главом погодио гол гостију, за идеалан почетак наше репрезентације.

Ипак Хрвати нису дозволили да их атмосфера на стадиону, после раног вођства домаће селекције „прогута“ већ су се врло брзо консолидовали и у 25. минуту дошли до изједанчења преко Едуарда.

Упркос томе што су имали још неколико добрих шанси за погодак „плави“ нису успели да до краја полувремена дођу до новог вођства, али су све надокнадили у наставку.

Наша репрезентивци ушли су у други меча део одлучни да у Београду направе што бољи резултат пред реванш у комшилуку и то им је пошло за руком, урпкос томе што су последњих двадесетак минута провели и са два играча мање на терену.

Друго полувреме почело је слично као и прво, раним голом репрезентације СЦГ. Играо је 51. минут утакмице када Вучинић постигао свој други погодак на мечу, након мајсторског паса Милоша Красића кроз одбрану Хрватске.

Десетак минута после новог вођства наша селекција остала је са играчем мање на терену, пошто је због другог жутог картона искључен Бошко Јанковић. Ипак то ништа није променило у игри наших фудбалера, који су наставили са атацима.

Такав приступ је награђен у 69. миунуту када Вучинић, после нове асистенције Красића, комплетирао хет-трик и довео стадион до ивице кључања.

Сам финиш утакмице „плави“ су провели са девет играча на терену, пошто је у 76. минуту због друге јавне опомене искључен и Данко Лазовић.

Тако су наши момци последњих 14 минута регуларног дела, плус осам минута надокнаде провели значајно ослабљени али су ипак сачували два гола предности до краја.

Реванш меч у Хрватској донео је још један тријумф Србије и Црне Горе (1:2) и пласман на Европско првенство у Португалу, на коме су догурали до полуфинала.

СЦГ: Владимир Стојковић, Душан Баста, Владислав Јовановић, Душко Тошић (13-Марко Ломић од 46.), Ненад Милијаш (Иван Тодоровић од 64), Милан Бишевац, Данко Лазовић, Бошко Јанковић, Мирко Вучинић (11-Милан Пуровић од 81.), Симон Вукчевић, Милош Красић.

Хрватска: Томислав Врањић, Младен Пелаић, Дарио Бодрушић, Ивица Врдољак (Леон Бенко од 80.), Ведран Ћорлука, Лука Вучков, Лука Модрић, Огњен Вукојевић, Срђан Лакић (Јосип Тадић од 74.), Филип Марчић (Марио Гргуровић од 86.), Едуардо Да Силва.