Прочитај ми чланак

ПОДЕЉЕНИ ОКО „УКИДАЊА“ ДАРВИНА Министарство просвете неће да разматра петицију

0

Министарство просвете се неће бавити петицијом за ревизију изучавања теорије еволуције у школама, каже министар просвете и науке Младен Шарчевић.

Он је рекао за „Данас“ да се било која научна истина или нова теорија, а нарочито оне које су од светског значаја, не могу уводити тек тако, без међународне потврде.

С друге стране, ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић каже да је та петиција стигла на универзитет и да ће бити на дневном реду неке од наредних седница Сената УБ, с обзиром на велико интересовање јавности.

Упитан да прокоментарише то што је међу потписницима велики број његових колега лекара, Бумбаширевић одговара:

– Невезано за то ко су потписници, зна се да се научне теорије потврђују или одбацују на научним скуповима и у научним часописима, а никако петицијама и расправама у јавности – поручује Бумбаширевић, коме је неприхватљиво да ову тематику разматрају људи који се баве неким другим областима.

Како пише „Данас“, Заводу за унапређивање образовања и васпитања у последњих десетак година није стигла ниједна иницијатива за измену дела наставног програма биологије у којем се говори о теорији еволуције.

То је самоиницијативно урадила некадашња министарка просвете Љиљана Чолић 2004. године, изменом програма тог предмета за осми разред, али је након жестоке реакције јавности, колегијум Министарства просвете вратио Дарвинову теорију у школе.

Иначе, теорија еволуције се изучава у седмом разреду основне школе, као и у трећем разреду гимназије друштвеног смера, а у четвртом разреду на природно-математичком смеру. У средњим стручним школама то зависи од смера, а код неких образовних профила се уопште не изучава.

САНУ изненађена

Јуче се огласио и Извршни одбор Српске академије наука и уметности, саопштењем у којем истичу да су петицију потписала два члана САНУ, а не 52 академика, како су навели аутори петиције.

– Поред тога што нимало не дели ставове ове петиције, Извршни одбор САНУ се са чуђењем пита да ли заиста неко верује да се петицијама или аргументом броја потписа може приступити проблему који карактерише дуготрајна супротстављеност два тешко помирљива дискурса – саоштила је САНУ јуче.

У саопштењу се додаје и да ће САНУ о том питању огласити аргументовано, полазећи од научно заснованог приступа.

Петиција за ревизију изучавања теорије еволуције у школама и факултетима, коју је потписало 166 појединаца, упућена је Одбору за образовање Скупштине Србије, Министарству просвете, САНУ и сенатима универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Бањалуци.

Према ранијим најавама Муамера Зукорлића, председника скупштинског Одбора за образовање и науку, ова тема биће пред члановима тог тела у наредном периоду.

Шта пише у петицији

У тексту петиције се наводи да „кроз наставу биологије теорија еволуције заузима све тврђе неодарвинистичке догматске ставове”, те да “глобалисти и атеисти, који данас у свету заузимају најутицајније позиције, из личних и глобалистичких разлога афирмишу теорију еволуције и финансирају промотере ове теорије”.

Аутори петиције тврде да се “данас у целом свету јављају бројни познати и признати научници, међу којима има и значајан број атеиста, који упозоравају да је теорија еволуције хипотеза чији су ставови о настанку света, живота и човека научно недоказиви или у супротности са научним чињеницама”