Прочитај ми чланак

МАЛО ЈАЧЕ ОД ЧЕТЕ, А ЗОВУ СЕ ВОЈСКА: Ово су најслабије оружане формације света

0

Сам назив војска подразумева велику и добро опремљену формацију способну да брани свој земљу.

Међутим, постоје и оне снаге које тешко могу оправдају ову дефиницију. Ово су неке од њих.

Ватикан

Ватикан је независна држава унутар града Рима која је некада имала војску која се називала Палантинска гарда.

Распуштена је 1970. године на на њено месту је дошао корпус Швајцарске гарде, чији је једини задатак да чува Папу.

Сент Китс и Невис

Војска ова два острва је оформљена 1986. године. Састоји се од пешадије и обалске стаже, а толико су слаби да су недавно регрутовали само 28 војника. Ипак, када се зна да цела држава има 50.000 становника, 500 војника је више него довољно.

Јапан

Јапан технички нема војску већ само снаге самоодбране, које су продужетак полицијких снага. Члан 9, Устава забрањује коришћење војске само за одбрану и одржавање мира.

Тако да Јапанске снаге једино учествују у мисијама УН.

Екваторијална Гвинеја

Ово је једна од најбогатијих држава Африке, али има јако слабу војску од само 2.500 људи, од чега 1.400 војника, 200 морнара и 200 чланова ваздухопловства.

Сејшели

Снаге народне одбране су једина војна јединица уз тој области. Имају пешадију и обалску стражу која замењује и морнарицу и ваздухопловство. Они су комбинација војске и паравојних јединица и имају три авиона и неколико бродова позајмљених из Кине.

Луксембург

Од укупно 1.000 припадника војске део су активни, а део су паравојне снаге. Од 1967. у војску се иде добровољно, а командант је велики војвода од Луксемурга. На 100.000 становника ово је сасвим довољна војска.

Зеленортска острва

Има два дела – Национална гарда и обалска стража и броји око 1.200 људи, који служе у држави која има само 5400.000 људи. Ови војску сбабдевају САД, Немачка, Русија, Кина и Србија, зато су добро опремљени.

Сао Томе и Принципе

Ова афричка острвска земља има најслабију војску, а војници су слабо плаћени и раде у тешким условима, па су државни удари чести. Има само 300 војника.

Бахами

Немају ваздухоповство ни регуларне снаге већ само морнарицу познату као Краљевске одбрамбене снаге Бахама. Има само 850 припадника.