Прочитај ми чланак

ИМА ЛИ ЗА СРБЕ НЕШТО БЕСПЛАТНО? Граде се куће за мигранте

0

У склопу пројекта „Изградња станова у заједници за мигранте“, који финансира Влада Краљевине Норвешке, у оквиру Геронтолошког центра у Суботици изградиће се шест стамбених јединица, које ће служити за самостални живот корисника, али и као привремени смештај тражиоцима азила у нашој земљи.

Укупна вредност пројекта, изградњу шест кућица од око 44 квадратна метра и трошкове током његове реализације, је око 650.000 евра, донатори су Норвежани, те град и државу он не кошта ништа.

– Полазна идеја је да се корисницима Геронтолошког центра, којима то здравствено стање дозвољава, омогући самостални живот, а да притом остану у оквиру система. Али, ту се отвара и могућност да се у тим објектима сместе и мигранти који су поднели захтев за добијање азила у нашој земљи, првенствено породице са децом – објашњава Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству рада, додајући да у Суботици још није било таквих случајева и да мигранти који дођу не желе да остану у Србији.

– Овим пројектом не повећавамо капацитете за смештај миграната, нити је реч о њиховом трајном смештају, него се повећава услуга Геронтолошког центра, а мигранти који буду смештени, ту могу остати до завршетка процедуре добијања азила у нашој земљи.

Кућице ће се градити у склопу Дома за негу у Улици 27. марта, на земљишту које је у власништву АПВ, а корисник је Геронтолошки центар Суботица.

Тренутно је у току јавни увид урбанистичког плана, потом следи добијање дозвола и јавна набавка за извођача радова, а према проценама, цео пројекат би требало да буде реализован у наредних годину дана.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

ОСТАЈЕ У ВЛАСНИШТВУ ДОМА

– ОКko 300.000 евра ће коштати изградња, док је остали новац намењен за режијске трошкове, људе који ће ту радити и остало што је потребно за функционисање. По завршетку пројекта и мигрантске кризе, објекти ће остати у власништву Геронтолошког центра, што је за нас веома значајно – истиче Петар Балажевић, директор Геронтолошког центра Суботица