Прочитај ми чланак

АНАЛИЗА ИЗБОРНИХ РЕЗУЛТАТА: Зашто Вождовац више није Србија

0

Некада је важило неписано правило - како гласа Вождовац, тако ће гласати и Србија. Ако данас гледамо у Вождовац као у "српског предизборног мрмота", онда ће следећи избори за локалну власт на нивоу града Београда бити више него узбудљиви.

Годинама уназад резултати избора на београдској општини Вождовац важили су за репер како ће странке и кандидати проћи на изборима у читавој Србији. Важило је неписано правило – како гласа Вождовац, тако ће гласати и Србија. То се објашњавало и специфичном структуром ове општине која је сачињена и од урбаних и од руралних делова Београда.

Локални избори на Вождовцу 2009. године су на неки начин и „најавили“ скори долазак напредњака на власт, јер је тада свеже основана странка освојила прво место уз веома танку већину у односу на коалицију око Демократске странке, слично као и на парламентарним изборима 2012. године.

На локалним изборима на Вождовцу одржаним 2013. године Српска напредна странка освојила је нешто мало мање од 50 одсто гласова. Годину дана касније, на ванредним парламентарним изборима листа „Александар Вучић – Будућност у коју верујемо“ добила је 48 одсто гласова и највише мандата у Скупштини.

Међутим Вождовац од 2016. године не гласа као Србија. СНС је тада на изборима за народне посланике освојио 40,92 одсто гласова, а на нивоу целе Србије 48,25 одсто гласова. За СПС је на Вождовцу гласало 8,42 одсто грађана, а у Србији је листа коју је предводио Ивица дачић освојила 10,95 одсто гласова.

На председничким изборима одржаним 2. априла „јаз“ између Вождовца и Србије се додатно проширио. Александар Вучић, будући шеф државе на овој општини је освојио готово 15 одсто гласова мање него на нивоу Србије, односно 41,82. Саша Јанковић је освојио 26,14 одсто гласова, Вук Јеремић – 6,9, Лука Максимовић – 12,12 одсто.

Социјалисти и напредњаци су, наиме, 2013. године на Вождовцу освојили заједно готово 60 одсто гласова (СНС 49,78 и СПС 8,25), а на овим председничким изборима њихов заједнички кандидат Вучић мало мање од 42 одсто.

Имајући у виду учинак председничких кандидата на нивоу Београда – Вучић 44,03 одсто, Јанковић 24,1 одсто, Бели 12,64 одсто, Јеремић 6,34… – можда би могло да се каже да је Вождовац макар оквирно задржао „статус“ београдског просека.

И ако гледамо у Вождовац као у „српског предизборног мрмота“, онда ће следећи избори за локалну власт на нивоу града Београда бити више него узбудљиви.