Прочитај ми чланак

УЧИЛИ СУ НАС КАКО ДА ОДСЕЦАМО ГЛАВЕ: Исповест дечака (7) кога су џихадисти …

0

Иако је сада на слободи, малени се још увек привикава на слободу и топлину породице

Седмогодишњи дечак, који припада народу Језида, две и по године био је заточеник Исламске државе, а исламисти су га обучавали да постане њихов борац.

Printksn: rudaw.net

ОВАЈ ДЕЧАК ЈЕ ОДРУБЉИВАО ГЛАВЕ ЗА ИСИС: Да то нисам урадио, УБИЛИ би мене!

У драматичном снимку, малишан открива како су чланови ове терористичке групе њега и остале таоце обучавали за битке, учили како се рукује оружјем и како да одсецају главе непријатеља, јавља “рудаw.нет”.

– Носили смо оружје и пуцали из њега. Учили су нас како се састави и растави пушка. Затим су нас учили како некоме одсечемо главу и исечемо је ножем на комаде – прича видно потресен дечак.

Дечак, коме су ИСИС-овци месецима пунили главу својом идеологијом и религијом, сада покушава да се прилагоди на нормалну околину и породицу. У заточеништву је заборавио и матерњи језик.

У видеу, наводно снимљеном у Курдистану, стоји како је Исламска држава заробила више од 1.000 малих Језида и тренирала их да постану њихови борци. Власти страхују да су та деца сада “темпиране бомбе” спремне да се разлете по свету и врше терористичке нападе по налогу Исламске државе.

Дечак је наводно отет у лето 2014. током напада на Синџар. Десетине хиљада Језида покушали су тада наћи уточиште у планини где су данима били без хране и воде при температурама изнад 40 степени Целзијевих. Мушкарце су џихадисти побили, а жене отели и учинили их робињама.

Према влади ирачких Курда, више од 5.800 Језида било је отето, а само њих 2.000 је успело да побегне. Власти Ирачког Курдистана наводе да у Ираку живи 550.000 Језида, од којих је 400.000 избегло пред насиљем од априла 2014.

Напад ИСИС-а на Језиде Уједињене нације називају ‘покушајем геноцида’. За Сједињене Државе, тај напад је био један од главних аргумената при одлуци да своје ратно ваздухопловство укључе у нападе на ИСИС у Ираку.

Језиди, мањина која говори курдским језиком, али исповеда предисламску веру насталу из зороастризма, нису ни Арапи ни муслимани и џихадисти их сматрају јеретицима.