РУСИЈА: Преко оптужби на рачун Русије гурају великоалбански пројекат

9

Изјаве премијера Албаније Едија Раме и косовског лидера Хашима Тачија о великоалбанској држави повећавају степен напетости на Балкану, изјавили су у Министарству иностраних послова Русије.

„Под велом неоснованих оптужби на рачун Русије о покушајима дестабилизације стања у Југоисточној Европи предузимају се мере за оживљавање великоалбанског пројекта — сада са ослањањем на Устав Албаније који даје Тирани право на заштиту интереса Албанаца у иностранству. Под маском лицемерних прича о стабилности у региону под окриљем НАТО-а у току је подривање темеља стабилности, узимање курса за прекрајање балканских граница, оштро повећање степена конфликтног потенцијала“, саопштили су у руском спољнополитичком ресору.

© Sputnik/ Ekaterina Chesnokova

„Управо у том контексту разматра се изјава премијера Албаније Едија Раме и ’шефа‘ једнострано проглашеног независног Косова Хашима Тачија о спремности на обједињавање у јединствену великоалбанску државу“, додали су дипломатском ресору.

За њима следи и председник скупштине општине Бујановца Јонуз Муслију који је изјавио да жели да та територија уђе у састав великоалбанске државе. У том контексту скандалозна је и позната „тиранска платформа“ албанских партија у Македонији, која води подривању њене државности.

Према мишљењу Министарства иностраних послова Русије, карактеристично је да главни покровитељи Тиране и Приштине САД и ЕУ или прећуткују те изјаве или се од њих ограђују општим фразама.

„Не можемо а да се не солидаришемо са оценама представника Владе Србије о том догађају, са новоизабраним председником Александром Вучићем и министром иностраних послова Ивицом Дачићем, који су одлучно осудили реторику албанских политичара и затражили адекватну реакцију Брисела, Вашингтона и кључних европских престоница. Горка иронија је да би Александар Вучић, како је навео, ако би дозволио себи да јавно говори о обједињавању Србије и Републике Српске, висио на стубу у Бриселу уместо заставе.“

У руско спољнополитичком ресорусматрају да међународна заједница треба консолидовано да укаже Тирани и албанским политичарима у другим балканским државама да је наставак територијалних претензија и разговора о прекрајању граница у региону недопустив.

 • Aljeka

  Јако сам се супроставио дивљању Шиптара у Србији чајом са Рамом и новим нарко дилом са Тачијем. Рама, Тачи и Мусли су братски кланови. Рамо, Рамо друже мој ..

 • Zoran Lekic

  По мени ти Шиптари нису икаква претња, осим што су подржани од стране страних владара.
  Иначе Албанци неби толико галамили да им није Бонстила и Кафора.
  Баш би волео да знам шта би они да када би се сами супроставили Србији…
  Мислим да би им то било последње, чак и до задњег нарко дилера у Цириху.

  • Miro Miro

   Mudro zboris al postavlja se pitanje sta je tu istina..vladari srbije su na strani siptara..mislim da je to svima poznato..tesko je reci,al nema u srbiji nista vise sto funkcionise da bi se bilo kome suprotstavila..a to za narko dilere..nadzivece oni sve srbe

 • jako777

  Рама и Тачи = Америка
  повећава напетост на Балкану.

  Хвала Трамп и користим прилику да поздравим све симпатизере Трампа – Трампомане у Србији…..поосерем вам се на мајицу са Трамповим ликом !

  • Лав Јеленовић – БИП

   Трамп је био велика замка. Када би му из презимена уклонили слово м, тачно би добили право значење и његову праву улогу. Он је био замка за многе који су поверовали да је он тај који води политику САД.

  • jako777

   Већ одавно сам сретао коментаре паметних људи који су понављали да спољна политика САД се не мења без обзира ко постане председник.
   А то правило важи нарочито од Буша старијег до данас.
   Тако да никада нисам мислио да ће Трамп бити другачији

   Већ унапред се знало да ће вањска политика САД остати увек иста…
   Једино што може спречити да се то настави тако је пропаст долара и америчке економије….
   Само ако долар пропадне и економски скроз пропадне Америка…

   Једино тада ће Америка престати да води агресивне ратове и “интервенције“ по свету….јер неће имати НОВАЦА !

   Сада када пропадају-стагнирају једино још што им је остало је да иду около и прете свима (који нису “савезници“) и то оружјем….
   Једино још силом намећу себе као прве у свету….

  • Лав Јеленовић – БИП

   Ја сам се једног момента понадао да су ти који одлучују о политици САД коначно увидели да својом политиком гурају и себе у пропаст, па су зато изабрали Трампа преко којег би требали да окрену политички курс. Понадао сам се да ће њихова посустала економија наћи за себе решење тако што ће више гледати своја посла, а мање улагати средства и људство у разним конфликтима. Међутим они су овим потезом (избором Трампа) и његовим изјавама само бацали прашину у очи и покушали да се послуже лукавством. Шта су конкретно намеравали избором оваквог председника, није ми ни сада јасно. Вероватно неко лукавство, али можда је и код њих дошло до судара две струје. Једна која је умеренија и за мирнију политику и друга која је агресивнија и која је опет надјачала. Ако они уопште имају некога ко другачије мисли од естаблишмента.

  • tomahawk

   Bolje idi popi jedno pivo, vidis da ti nije dobro

  • jako777

   Шта су конкретно намеравали избором оваквог председника, није ми ни сада јасно.
   —————
   Председник је само декор и марионета јер они иза њега повлаче потезе….

   Очигледно је за циљ са Трампом било заварати све потенцијалне непријатеље и на тај начин тактички освојити бољу позицију у старту у односу на друге ( ИЗНЕНАЂЕЊЕМ )
   Али после првог изненађења не може лако више бити неких других изненађења….јер се сада види игра и циљеви који су остали мање више исти….
   Никаква “умеренија струја“ није никада ни победила него је то само део представе а Трамп ће направити исто онолико ратова ако не и ВИШЕ него Обама само ако буде имао довпољно новаца за толике ратове…..

   Њихова посустала економија нема више спаса и то већ одавно…
   Не може држава (која је ПРЕСЕЛИЛА своју индустрију у Кину ) и која жели да повећа свој извоз (и смањи дефицит) то и урадити јер НЕМА ВИШЕ са чиме да производи те производе за извоз!

   Као и све пропадајуће империје они се боре да успоре
   своју пропаст и то раде (као што си и сам рекао) скроз погрешно!
   Боље да срезали све трошкове и ратове то би им продужило опстанак …а овако како раде НЕЋЕ ЈОШ ДУГО јер крај је ЈАКО БЛИЗУ!!!