Прочитај ми чланак

ОПАСНО УПОЗОРЕЊЕ: Свет је за длаку удаљен од нуклеарног рата!

0

Трампове одлуке о ракетном нападу на руску савезницу Сирију и бацању дивовске бомбе на Авганистан, те наставак Обамине политике према Криму изгледа да су покопали руске наде о приближавању Кремља и Вашингтона.

Наиме, ако се државна телевизија узме као званичник, Трампова жестока реторика о севернокорејском нуклеарном програму и слање поморских снага у регион докрајчили су руске наде да би он могао мање да се петља у унутрашња питања других држава од својих претходника.

1920x1080hdwallpapers.com

Дмитриј Кисељов, водитељ главних вести на каналу „Россиyа 1“, сматра се водећим гласом Кремља у медијима. Он је већ почео са одвраћањем од „Трампоманије“ и критиковањем америчког председника. Кисељов, који је некада славио Трампа због његове „независности“, у недељу је у првој емисији након посете америчког државног секретара Рекса Тилерсона Москви знатно променио став око америчког председника, пише хрватски Јутарњи лист.

Ко је опаснији?

– Свет је за длаку удаљен од нуклеарног рата. Рат може да избије као резултат конфронтације између две личности: Доналда Трампа и Ким Џонг Уна. Обојица су опасни, али ко је опаснији? Трамп – рекао је Кисељов.

Америчког председника је назвао „импулсивнијим и непредвидљивијим“ од севернокорејског челника с којим дели неколико негативних особина попут „ограниченог међународног искуства“ и „спремности на рат“. Портпарол Кремља Дмитриј Песков није хтео да коментирише колико се Кисељови ставови поклапају с ставовима службене Москве.

– Његови ставови су блиски, али не увек – нагласио је Песков.

Но, чињеница да је Кисељову омогућено толико слободног простора за жестоку реторику о Трампу свакако је индикатор колико је Кремљ бесан због тога што амерички председник није одржао своје обећање о бољим односима с Москвом. Руски телевизијски водитељ тврди да је Ким Џонг Ун мање страшан од Трампа, јер је спреман на разговоре, није нападао друге државе и није слао армаду на америчку обалу, пише Јутарњи лист.

– Ким Џонг Ун је на крају крајева на својој територији. Не планира да нападане никога само ради напада – рекао је Кисељов који је једном приликом изјавио да би Москва могла да претвори САД у радиоактивни пепео.

И други руски медији који су под контролом Кремља у претходном периоду престали су да буду одушевљени Трампом, но чини се да Кисељов уводи анти-Трамповске стандарде, те је притом најжешћи.

Руси све хладнији према Трампу

Анкете показују да је негативно извештавање о Трампу променило и став становништва, које већину информација добија преко телевизије. Истраживање државног анкетара ВтсИОМ-а у понедељак показало да је удео оних који негативно гледају на Трампа за месец дана скочио са седам на 39 одсто.

– Амерички ракетни напад на Сирију био је хладан туш за многе Русе. Агресивно понашање Доналда Трампа вратило је неповерење и лош став према Америци, оно што карактерише руско друштво последње две деценије – истиче Валери Федоров, извршни директор те истраживачке агенције.

Руски званичници истичу да да се многи делови Трампове политике не разликују од Обамине, но упркос томе што се ствари не развијају онако како су очекивали слушајући Трампове предизборне говоре, руски политичари и даље желе да побољшају однос са Америком.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров у понедељак критиковао је Пјонгјанг због „безобзирног деловања“, но јасно је изразио да Москва жели да Трамп смири напетости.

– Стварно се надамо да се у Сјверној Кореји неће поновити она врста унилатералног деловања које смо видели у Сирији, те да ће САД следити онај смер који је председник Трамп више пута наглашавао у својој предизборној кампањи – нагласио је руски министар.