Прочитај ми чланак

ХРВAТСКA СЕ НAОРУЖAВA: Стигле ремонтоване немачке хаубице

0

Након више од две године од потписивања уговора хрватског и немачког министарства одбране, званичом Загребу су испоручене прве две самоходне хаубице ПзХ2000 немачке производње.

Након више од две године од потписивања уговора хрватског и немачког министарства одбране, званичом Загребу су испоручене прве две самоходне хаубице ПзХ2000 немачке производње, а до краја 2017. стићи ће и преосталих 14, пренео је портал Вечерњег листа.

Хаубице су, како се наводи, стигле након што су ремонтоване и прилагођене у Немачкој, а цели је посао трајао дуже од очекиваног.

Једна од пристиглих хаубица је оперативна и биће смештена на Војном полигону „Е. Кватерник“ у Слуњу, док ће друга бити коришћена за обуку на војном полигону Церовац крај Карловца.

У МОРХ-у кажу да ће опремањем са 16 панзер хаубица Оружане снаге РХ задовољити потребе за модернизацијом и опремањем копнене војске, чиме испуњава и један од НAТО-а преузетих циљева способности.

Вечерњи истиче да је Хрватска овом испоруком добила најмодерније, вероватно и најбоље самоходне хаубице на свету.

Старе су, како се наводи, десетак година, али се након ремонта по карактеристима могу сматрати „стратегијским“ оружјем.

„Производ су њемачког КМW Рхеинметала, проверу су прошле у ратним условима у Aвганистану, а најпознатије су по прецизности, пођеднако на стандардним даљинама од 25 до 35 км као и већим удаљеностима од 40 км.

Немци су за ову хаубицу развили и најновију врсту пројектила који има домет од 60 км, пише Вечерњи.

Хаубица, истиче се, има изузетну ватрену моћ, брзина гађања износи 10 до 12 пројектила у минути.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Способна је, испаљивањем под различитим угловима да циљ погоди са пројектила истовремено.

Цена је била повољна, јер Хрватска их је набавила по цени од отприлике 3,5 милиона евра по комаду, дакле за трећину цене нове хаубице.

Самоходна хаубица ПзХ2000 је тешка 55 тона, покреће је дизелски мотор од 1000 КС, а креће се максималном брзином од 60 км/х.