Прочитај ми чланак

СУЛУДА ПРЕТЊА Ердоган тера Србију да изведе војску на границу

0

Србија је спремна да брани своје границе, макар и силом, ако се обистини сулуда претња турског председника Ердогана да ће пустити три милиона миграната ка Европи, сазнаје "Блиц".

Ако би се то десило, прве би се на удару нашле балканске земље, пре свих Бугарска, Македонија и Србија. У нашој земљи тренутно се налази око 8.000 миграната.

 (AP Photo)

Дипломатски сукоб Турске и ЕУ ушао је у критичнију фазу, која би могла да ескалира у катастрофу са несагледивим последицама.

До кулминације тензија дошло је након што су локалне управе у четири немачка града отказале митинг турског министра спољних послова Чавушоглуа, коме потом ни холандске власти нису дозволиле да слети у Ротердам и присуствује скупу подршке референдуму у Турској. На том референдуму, у априлу, парламентарни систем Турске би требало да се промени у председнички, како би Ердоган практично постао свемоћни владар државе.

Пошто је наишао на жесток отпор Запада, турски председник је безглаво решио да злоупотреби патњу тренутно најбеспомоћнијих људи на свету – избеглица. Као и много пута до сада, Ердоган је запретио да би „Турска једноставно могла да отвори границе и пусти њих три милиона ка Европи“. Ердоган је јуче поновио претње и у ТВ обраћању поручио да „ЕУ може да заборави на споразум о избеглицама“.

Како „Блиц“ сазнаје, Србија се увелико спрема и за тај најцрњи сценарио. У таквом расплету догађаја на границама би се, уз полицијске јединице, нашле и јаке снаге Војске Србије, које би имале овлашћење да употребе и оружје.

Министар рада Александар Вулин истакао је јуче да ће Влада, као и до сада, штитити свој простор и становништво.

– Водићемо рачуна о достојанству тих људи, о хуманом, организованом приступу, али ни на који начин нећемо дозволити неконтролисано кретање на нашој територији и нећемо дозволити неконтролисано велики прилив људи који овде долазе без одговарајућих докумената и без затраженог азила на нашем простору. Бићемо у стању да одговоримо и заштитимо своју територију – рекао је Вулин.

У Комесаријату за избеглице и миграције такође тврде да су спремни за сваки сценарио.

– Ојачали смо границе прошлог лета и то је дало резултате. Понашамо се у складу са правилима свих земаља на рути миграната – наглашава Иван Мишковић из овог комесаријата.

С друге стране, директор Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила Радош Ђуровић сматра да би Србија у случају најгорег сценарија требало да се узда у снаге Европске уније.

– Србија сама не би имала одговор на овај изазов, као ни многе друге земље. Ми немамо капацитет да примимо толики број миграната. Остала би једино нада да би тај сулуд потез Турске био заустављен већ на првој линији, односно на граници са Бугарском и Грчком. ЕУ зна да проблем миграната функционише по принципу спојених судова, па би гледала да га одмах реши.

Ипак, Ђуровић не верује да ће Ердоган злоупотребити мигранте и пустити их неконтролисано ка Европи.

– Турска је исувише озбиљна земља да би секла грану на којој седи. Неће се одрећи споразума са ЕУ јер би тако остала без три милијарде евра годишње и визне либерализације. Такође, и економски је веома везана за ЕУ. Мигранти су Ердоганов уцењивачки потенцијал – наглашава наш саговорник.

На лицу места: „Блиц“ био у највећем избегличком кампу у Турској

Репортер „Блица“ недавно је имао прилику да посети Ејбејли, највећи избеглички камп на граници Турске и Сирије, и лично се увери у стање у којем се мигранти налазе. Међу њима има много сирочића, старих, жена, али и незанемарљив број способних мушкараца. Неки су сликари, неки професори, неки пензионери, а неки – дезертери. Све их одликује иста жеља – за бољим животом, за чије испуњење су спремни да жртвују и оно мало што им је остало када су побегли пред најездом главосеча Исламске државе.

Они углавном нису насилни људи, али када је у питњу њихова будућност и будућност њихове деце, ништа их неће спречити да крену ка светом гралу бољег живота, како многи од њих виде Европу. А када их пола Европе дочека са наоружаним чуварима граница, очајање и немоћ услед разочарања могли би да ескалирају у нежељене инциденте, попут оних на мађарској граници, или ономад на железничкој станици у Ђевђелији.

ЕУ: Турска да се држи споразума

Портпарол Европске комисије Маргаритис Скинас изјавио је јуче да ЕУ очекује од Турске да се држи споразума о мигрантима.

– Ми остајемо посвећени примени споразума ЕУ и Турске. Ради се о ангажовању које обухвата узајамно поверење и испуњавање обавеза и ми очекујемо да се обе стране придржавају обавеза – рекао је Скинас.