Прочитај ми чланак

ПОСЛЕ СЛАВА И ПРАЗНИКА у банку по кредит

0

Грађани се током јануара додатно задужили за 1,2 милијарде динара како би отплатили раније узете позајмице, које су већ потрошили

То је 9,35 милиона евра нових зајмова којим су у потпуности отплаћени стари, уз готово обавезно подизање додатног износа кеша. Овим се, практично, наставља тренд који је био приметан и у прошлој години, када су рефинансирајући кредити за становништво забележили раст од 52 одсто.

Фото: Вечерње новости

– Највећи раст динарских кредита код грађана бележе кредити за рефинансирање постојећих обавеза. Рекордно ниске каматне стопе, повећање лимита за задуживање и продужење рока отплате омогућили су клијентима да за исти износ месечне рате добију додатна средства или да смање постојеће месечне обавезе – каже, за “Новости”, Зорана Алексић, директорка сектора продаје за становништво, мала предузећа и предузетнике Ерсте банке.

Како истиче, према тржишним подацима о кретању каматних стопа на кредите становништу од децембра 2012. године, каматне стопе за кеш и кредите за рефинансирање, и динарске и кредите индексиране у еврима, практично су преполовљене.

Директорка одељења за развој процеса, производа и канала продаје за физичка лица Уникредит банке Тања Радојчић подсећа да је у претходном периоду забележен значајан пад каматних стопа на динарске кредите који се одобравају грађанима, и то услед пада референтне каматне стопе и велике конкуренције на нашем тржишту.

– У последњих пет година, у појединим случајевима каматне стопе су забележиле пад и до три пута – истиче Радојчићева. – Када је реч о кредитима индексираним у еврима, такође је приметан пад каматних стопа, на шта су утицали пад еурибора, али и цене извора финансирања.

Руководилац за пословање са становништвом, маркетинг и комуникације Креди агрикол банке Рашко Томашевић каже да је пад домаће референтне каматне стопе довео до промптног снижавања каматних стопа на динарске кредите чак и до пет одсто у периоду од годину дана.

– Пад ових стопа подржала је уредност у отплати наших клијената, што је довело до нижих трошкова ризика од очекиваних за ову врсту производа – истиче Томашевић. – Резултат нижих каматних стопа је повећана тражња клијената за рефинансирање већ одобрених зајмова, чиме су грађани релаксирали своје месечне обавезе према банкама.

Према подацима НБС, просечне каматне стопе на динарске зајмове су током последњег квартала 2016. године смањене за пола процента, на 10,8 одсто.

ПРЕДНОСТ ДОМАЋОЈ ВАЛУТИ

Динарски готовински кредити су далеко атрактивнији за грађане у односу на оне везане за евро.

– Готовински и рефинансирајући кредити су практично увек у динарима, без индексације, зато што регулатива НБС за кредите индексиране у страној валути подразумева обавезан депозит од 30 одсто, што клијентима производ онда чини неинтересантним – истиче Рашко Томашевић из Креди агрикол банке.

Зорана Алексић из Ерсте банке и Тања Радојчић из Уникредит банке истичу и значај ризика од промене девизног курса који код динарских кредита – не постоји.