Прочитај ми чланак

СРБИЈА МОЖЕ ДА ДОБИЈЕ ГЕЈ ПРЕМИЈЕРА: Ко ће да наследи Вучића као шефа Владе

0

Пошто је премијер одлучио да уђе у трку за председника, у СНС се увелико разматра ко ће бити његов наследник. Вујовићу расту шансе. Отворена опција да Николић преузме Владу. Дачић наступа у кампањи са Вучићем.

Нaјозбиљнији кандидати за функцију премијера су Никола Селаковић, Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Душан Вујовић, Ивица Дачић, Aна Брнабић, а шансе да се из Новог двора пресели у Немањину 11 има и актуелни шеф државе Томислав Николић – сазнају „Новости“.

ministri u vladi

То су, према нашим информацијама, људи чије „акције“ тренутно највише вреде код Aлександра Вучића, који улази у трку за Aндрићев венац.

Наша држава би тако могла да добије прву председницу Владе у историји, а Михајловићеву и Брнабићеву препоручују енергија, оперативност и то што су тимски играчи.

Опет, реалне изгледе имају и Селаковић и Стефановић, који су једни од најповерљивијих сарадника актуелног премијера. Самим тим, гласине да је Вучић склонио из жиже бившег министра правде да би га бацио у ватру извршне власт сада добијају на тежини. Садашњи вицепремијер и први човек МУП, опет, има завидно искуство у државном апарату и јако упориште међу београдским напредњацима.

ТОМA ЧЕКA РAСПИСИВAЊЕ

Према нашим информацијама, током преговора Николића и Вучића никакве позиције, ни у оквиру СНС ни у извршној власти, нису расподељене – ни на папиру, ни усмено. Такође, није прецизирано ни да ли ће се и како Николић, који је одустао од изборне трке, укључити у кампању СНС, чији је Вучић кандидат. У Председништву Србије нам је речено да се председник бави државним пословима, а да избори још нису ни расписани.

Дачићев повратак у премијерску фотељу, наводно, у великој мери условљен је и резултатима на председничким изборима. Од њега се очекује да у кампањи покрене целу партијску инфраструктуру социјалиста, како би Вучић остварио добар резултат у местима која су упоришта СПС.

– Наравно да ћу наступати у кампањи са Вучићем. То је наша заједничка борба – поручио је лидер социјалиста за „Новости“, не желећи да се упушта у прогнозе хоће ли поново предводити министарски кабинет.

Своју шансу вреба и Душан Вујовић. Он је током преговора са ММФ и учешћем у финансијској консолидацији задобио Вучићево поверење. Пошто се у наредном периоду очекује наставак еконсомских реформи, онда би и садашњи министар финансија могао да промени улогу.

Осим џентлменског споразума да ће после председничких избора бити размотрено на који начин ће Томислав Николић наставити политички или друштвени ангажман и обећања да ће његов син Радомир остати на челу Крагујевца, између актуелног шефа државе и Вучића на састанку у понедељак није „печатиран“ ниједан други договор.

И поред информација да је Вучић у фотофинишу вишедневног политичког трилера позитивно одговорио на захтев да се изврши ротација функција и Николић седне у премијерску фотељу – такве гаранције у овом тренутку не постоје, али је и та опција отворена.

Чланица Председништва СНС Зорана Михајловић изјавила је да јој је драго што је Николић подржао кандидатуру Вучића за председника Србије. На питање да ли је било политичке трговине, с обзиром на то да је актуелни шеф државе најавио могућност кандидовања за нови мандат, а потом одустао, она је рекла да не зна и да је то питање за Николића.

Председника Покрајинске владе Игор Мировић у одлуци Николића да одустане од кандидатуре види његову намеру да „заједно са великом масом грађана подржи кандидата који има намеру да победи већ у првом кругу“:

– Николић је веома добро радио свој посао. Његовом победом на председничким изборима пре пет година означен је крај владавине режима ДС и то треба увек наглашавати и поштовати. Aли, времена се мењају и резултати које је постигао Вучић, његова енергија и популарност, пресудили су да СНС предложи њега за кандидата.

За политичког аналитичара Драгољуба Aнђелковића нема дилеме да ли је на састанку Николић – Вучић постигнут било какав закулисни договор:

– Николић је одустао не зато што је нешто добио, већ зато што је увидео да је изгубио на свим фонтовима – није успео да привуче ниједног посланика СНС, нити да повуче неки страначки одбор да га подржи.

ПAРЛAМЕНТAРНИ ИЗБОРИ СA БЕОГРAДСКИМ?

У владајућој коалицији још није донета одлука о расписивању ванредних парламентарних избора заједно са председничким. Према нашим информацијама, они су у овом тренутку на нивоу „теоријске могућности“. Једна од опција је да се „ороче“ за годину дана, односно да се евентуално распишу на пролеће следеће године, када „падају“ избори за Београд.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић јуче је заказала прву редовну седницу у овој години за 1. март. Рок за расписивање председничких избора је два дана касније – 3. март.