Прочитај ми чланак

ВЕСНА ПЕШИЋ: Неће бити договора -„Јер ништа од власти Вучић неће дати“

0

Договор премијера Александра Вучић и актуелног председника Србије Томислава Николића који би подразумевао да се један од њих повуче из трке за шефа државе био би изненађење, као што је уследио шок на политичкој сцени када је објављена незванична вест да ће се Николић кандидовати.

С обзиром на жестину реакција у СНС која је уследила после вести о Николићевој могућој кандидатури, мало ко на јавној сцени је јуче могао тачно да процени шта ће бити излаз из новонастале ситуације.

nikolic vucic foto mos

Социолошкиња Весна Пешић за наш лист каже да јој се чини да неће бити договора, „јер ништа од власти Вучић неће дати, а суштина његовог уживања у власти је понижење свих око њега“.

– Покушао је да до даске понизи и заврне Николића, који му није ни у чему сметао, и своје функције му препустио, али то није могло да доведе до фер односа. Александар Вучић је све време уништавао Николића и ово је био само задњи ударац. Погрешио је, јер је нормално било да одржава чврст савез са Николићем, и сад је добио заслужено одбијање Николића да прихвати Вучићеве безобразлуке. Вероватно ће трчати посебно и то је добро, јер је срушена СНС монолитност као суштина аутократског владања – наводи Весна Пешић.

Јово Бакић, политички аналитичар, за Данас каже да претпоставља да ће и Николић и Вучић ући у трку за председника државе. Он ту опцију сматра вероватнијом.

– Сувише су загазили у целу причу да би било повлачења са било које стране. С друге стране, нису искључене ни уцене. Александар Вучић је мајстор за уцене и није искључено да ће уценити Николића. Међутим, и Николић штошта зна и о Вучићу, али он неће имати толики приступ средствима јавног комуницирања – каже Бакић.

Незваничне процене наших саговорника са политичке сцене указују на то да договора вероватно неће бити. Ако је тачно да Николић има подршку Русије, кажу наши саговорници, тешко да ће моћи да се повуче. Последица тога је, како нам је речено, понављање ситуације из 2008. када су Николић и Вучић напустили Војислава Шешеља и изашли из СРС. Саговорници нашег листа сматрају да ће Николић „узети“ Вучићу неколико посланика како би оформио свој посланички клуб.

Шта год да се догоди, како се незванично може чути у редовима опозиције, после најаве кандидатуре Николића и ако договор са Вучићем не буде постигнут, политичка сцена Србије више неће бити иста. Како се претпоставља доћи ће до великог преслагивања у односима партија, јер је дошло до новог мешања карата. Наши саговорници додају да се сад карте мешају а да ће бити подељене после одржавања председничких избора.

Уочи седнице Главног одбора СНС, заказане за јуче (петак) у 17.30 сати, поједини медији су објавили да су Николић и Вучић ипак телефоном разговарали о председничком кандидату, и заказали сусрет у недељу. Вучић јуче није пред новинарима желео да коментарише Николићеву кандидатуру и међусобне односе, рекавши да ништа ружно не жели да каже о председнику.

„Не бих да се бавим трачевима, полуистинама, чак неистинама о темама које се не тичу државе, већ политичких партија“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са аустријским канцеларом.

– Нећу да учествујем у великим свађама, а пред Српском напредном странком је много изазова и проблема, јер као да се цео свет сручио на нашу главу и као да је свима важно да изгубимо, изјавио је Вучић, одговарајући на питање да ли је тачно да је добио писмо са захтевима шефа државе Томислава Николића, како су пренели поједини медији.

Ни Николић није желео да даје изјаве поручивши новинарима да се стрпе. Главни одбор би према очекивањима требало да подржи предлог Председништва странке и подржи кандидатуру Александра Вучића.

У четвртак је Вучић добио подршку свих одбора СНС у Србији, и коалиционих партнера СНС, док су функционери напредњака позивали Николића да се повуче или јавно каже своју одлуку да се кандидује.

Председавање

Уочи седнице ГО СНС објављено је да ће њоме председавати потпредседник напредњака Милош Вучевић, а да ће се Вучић обратити након расправе. Медији су током целог дана спекулисали да ли се воде или не воде преговори о Николићевом одустајању од самосталне кандидатуре. Тврдило се да је 2012. када је Николић препустио место председника странке Вучићу направљен договор између њих да се по завршетку председничког мандата Николић опет врати на чело СНС.

Кркобабић подржао Вучића

Председништво ПУПС, на седници у петак, дало је пуну подршку кандидатури Александра Вучића за председника Србије. Председништво истиче да су реформски курс Александра Вучића и његови напори да се постигне дугорочна стабилност од највећег значаја за грађане Србије, наводи се у саопштењу Партије уједињених пензионера Србије коју води Милан Кркобабић.