Прочитај ми чланак

ШТА УЧЕ У ШКОЛАМА руска деца

0

Читалац нашег портала,„Србин.инфо”, послао нам је занимљиво писмо о томе како се у руској школи предаје историја.

p

Читалац нашег портала,„Србин.инфо”, послао нам је занимљиво писмо о томе како се у руској школи предаје историја. Писмо преносимо у целости:

„Као што можда већ знате, моја ћерка иде у руску школу при цркви где такође руски уче море руске деце, а ни ја никад не пропустим прилику да нешто научим. Јуче сам у једној празној учионици гледао њихове уџбенике (не знам који је то разред) али је то основна књига руске историје писана баш за малу децу на простом језику, богато илустрована и у боји. Са педагошке тачке гледишта, врло успешно урађено.

Али оно што је мени било интересантно је то, да је ту књигу штампала хришћанска штампарија и да се у тој књизи заступа заједно верско гледиште као и традиционалне културне вредности вековне Русије. Био сам пријатно изненађен кад сам запазио да се код Руса веронаука не учи одвојено од народне историје и руске државности. Државност је нешто што се не добија из Европске уније него се, да би се очувала, гаји у срцима деце . Зато је Украина неспособна да постане држава, већ је постала туђи плен, а вековима је кукала желећи да има своју државу.То је нешто о чему Срби треба добро и дубоко да размишљају јер се такве мисли сузбијају у данашњој Србији.

Иначе, уџбеник има неких 125 страница и садржи све најважније и основне догађаје руске историје које свако руско дете мора да савлада и усвоји за цео живот. Почиње са чланком о старим Словенима, а завршава се догађајима пред Први светски рат за који се у уводу каже да је био увод у расуло тј. “смута“.

Занимљиво, примера ради прилажем Вам 2 странице где пише да су се Руси раније звали Словенима. Можда зато што они не питају америчког амбасадора и Нетанјахуа ко су им били преци као што се то ради код нас.”