Прочитај ми чланак

УДАРИЛИ И НА ПОВРЋЕ Хрвати неће српски кромпир!

0

Хрвати ударили на српски кромпир! Сумњу у квалитет српског поврћа изразили су поједини хрватски произвођачи на једном округлом столу.

Patates

Хрвати ударили на српски кромпир! Сумњу у квалитет српског поврћа изразили су поједини хрватски произвођачи на једном округлом столу.

Тако је Хрвоје Грегуриц, председник Заједнице удружења хрватских повртара, упозорио на „нелојалну конкуренцију”.

– То се поврће третира средствима која су код нас забрањена – рекао је Грегорић.

И из Удружења међимурских произвођача меркантилног кромпира, тврде да се у Хрватској продаје кромпир из Србије и БиХ од произвођача који нису, као њихови, прошли курс за употребу пестицида, те да је српска и босанска роба пуна пестицида, од којих су многи канцерогени и пуни алергена.

– Људи се и даље трују кромпиром чији је увоз Немачка забранила – поручио је Месарић.

Но из Министарства пољопривреде Србије истичу да домаћи произвођачи користе пестициде које дозвољава ЕУ.

– Сва средства за заштиту биља која се користе ради сузбијања штетних организама на биљу и биљним производима регистрована су на основу активних супстанци које се налазе на Листи одобрених активних супстанци, а која је донета на основу Листе одобрених супстанци у ЕУ, односно активних супстанци које су дозвољене и у Хрватској – напомињу у Министарству пољопривреде.

Подвлаче и да, на основу њихове евиденције, ниједна пошиљка меркантилног кромпира није враћена из Немачке.

У Министарству наводе и да се редовно врши контрола вођења евиденције о употреби средстава за заштиту биља – пестицида, утврђује
се порекло пољопривредних производа, проверава се употреба пестицида, као и поштовања каренци.